Na Filološkom fakultetu u Beogradu  danas je otvoren 16. Međunarodni kongres slavista, koji je organizovan pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije.

Reč je o najznačajnijoj i najvećoj naučnoj manifestaciji posvećenoj slovenskim jezicima, književnostima i kulturama koja se održava u Srbiji. Učešće na skupu prijavilo je 1.020 učesnika iz 43 zemlje – od slovenskih zemlja, preko Amerike i Australije, do Japana i Južne Koreje.

Govoreći na svečanom otvaranju ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević istakao je da je Beograd oduvek imao značajnu ulogu u svetskom slavističkom pokretu, počev od Pavla Popovića preko akademika Aleksandra Belića.

Posebno me raduje činjenica da smo domaćini ovakvog skupa. Skupa nemerljivog kulturnog, naučnog i društvenog značaja, rekao je on.

Ministar je ukazao i na značaj jezika u životu jednog naroda i podsetio na reči Vuka Stefanovića Karadžića da je „jezik hranitelj naroda“.

Ovaj skup je prilika da svi zajedno pošaljemo poruku o značaju slavistike u svetu, afirmišući njene najvažnije oblasti izučavanja do razmene ideje, znanja i učvrstimo prijateljstva, kazao je Šarčević i poželeo uspešan rad učesnicima kongresa.

Skup je pozdravio i ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je ocenio da je ovo veliki dan za slavistiku, Srbiju i Beograd.

Skupu su prisustvovali i predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Međunarodnog komiteta slavista Boško Suvajdžić.

Kongres koji će trajati do 27. avgusta održava se u organizaciji Međunarodnog komiteta slavista i Saveza slavističkih društava Srbije,

Programom su predviđeni referati, okrugli stolovi, tematski blokovi i posebne teme u okviru kojih će se razmatrati pitanja frazeologije, leksikografije, lingvistie, književnosti, kulture, folklora. Posebna pažnja biće posvećena interkulturalnim i interliteralnim vezama, komparativnom sagledavanju uzajmnih veza između slovenskih jezika, književnosti i kultura, pitanjima digitalizacije znanja, različitim vidovima modernizacije znanja, kao i izučavanju slovenskih jezika, književnosti i kultura u nastavi.

Kongres je u značajnoj meri posvećen lingvisti Aleksandru Beliću, a Međunarodni slavistički centar pripremio je troknjižje posvećeno Beliću i njegovim idejama.

post_link