Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ministrom nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske Alenom Šeranićem o mogućnostima za sprovođenje zajedničkih naučnoistraživačkih projekata u različitim oblastima.

Na sastanku je ocenjeno da takva saradnja postoji u praksi, ali da ju je potrebno formalizovati, kao i definisati u kojim oblastima bi se sprovodila.

Ministar prosvete Mladen Šarčević upoznao je sagovornika da je Nacrt zakona o Fondu za nauku na javnoj raspravi.

Do sada se nauka finansirala samo preko našeg ministarstva, i to na način na koji je mali broj istraživača bio zadovoljan. Mi kroz Zakon želimo da rešimo i pitanje projekata, i uopšte novog ciklusa, ali i institucionalno finansiranje. Zato pored Zakona o Fondu za nauku radimo i novi Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, kazao je ministar Šarčević.

Šeranić je rekao da je u Republici Srpskoj cilj da se podigne kvalitet naučnoistraživačkog rada.

Bilateralna saradnja sa vama nam je značajna jer dosta naših studenata studira u Srbiji. Ono što mi želimo je da ih uključimo u timove u Republici Srpskoj i da ako se prave određeni istraživački projekti sa Univerziteta u Beogradu, Nišu ili Kragujevcu, nađemo pandan kako bismo mogli takvu vrstu istraživačkog projekta pokrenemo u okviru Univerziteta u Republici Srpskoj, naveo je on.

Na sastanku je bilo reči i o funkcionisanju Andrićevog institutu u Višegradu, ali i drugim temama koje su pokrenute na sednici dve Vlade u Trebinju. Republici Srpskoj je ponuđena pomoć u uspostavljanju Fonda za nauku i inovacije.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretari MPNTR prof. dr Vladimir Popović, prof. dr Ana Langović Milićević i prof. dr Viktor Nedović.

post_link