Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović učestvovao je od 4. do 9. oktobra u radu Foruma „Nauka i tehnologija u društvu“ – STS Forum (The Science and Technology in Society), koji je održan u Japanu.

Forum je i ove godine otvorio predsednik Vlade Japana Šinzo Abe, a na otvaranju je govorio, i ministar za privredni razvoj Ruske Federacije Maksim Oreškin.

Poziv za učešće državnog sekretara je stigao iz Kabineta predsednika Vlade Japana, a godišnji sastanak se održava svake jeseni u Kjotu. Forumu uvek, pored priličnog broja zvaničnika na ministarskom nivou iz celog sveta, odnosno političkih lidera, prisustvuju i vodeći istraživači iz akademske/naučne zajednice, uključujući i brojne laureate Nobelove nagrade, kao i rektori/predsednici univerziteta širom sveta. Zastupljena je redovno i veoma reprezentativna grupa vodećih lidera iz poslovnog sveta.

U okviru četvorodnevnog skupa 7. oktobra održan  je 15. Okrugli sto „Nauka i tehnologija“, na ministarskom nivou, čija je glavna tema bila „Uloga nauke, tehnologije i inovacija u odnosu na Ciljeve održivog razvoja“ (STI for SDGs). Moderator ovog okruglog stola je bio državni ministar nauke i tehnologije Japana Takuja Hiraji. Učestovalo je više od 25 delegacija držva i organizacija iz celog sveta, od kojih je 13 predvodio resorni ministar.

Državni sekretar Vladimir Popović se tokom izlaganja osvrnuo na centralnu temu Foruma iz ugla Republike Srbije, a predstavljene su i najvažnije aktivnosti u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, kao i pojedini zapaženi rezultati u prethodnim godinama. Okrugli sto je bio prilika i za nekoliko kratkih susreta na bilateralnom nivou (Japan, Evropska Unija, Iran, Češka Republika, Singapur, Moldavija, Katar, itd.).

O drugim temama, koje su od značaja za Republiku Srbiju, kao što su nauka i tehnologija u zemljama u razvoju, nove inženjerske tehnologije, inovacioni ekosistem, novi transportni sistemi i mobilnost, industrijske inovacije, budućnost gradova, perspektive nuklearnih tehnologija, obnovljivi izvori energije i životna sredina govorilo se i na drugim panelima.

Posebno treba istaći panel „Uloga naučnog i tehnološkog obrazovanja za društvo“, tokom koga je državni sekretar Popović imao priliku da se na kratko susretne sa ministrom obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Japana Masahikom Šibajamom, ministrom visokog obrazovanja i nauke Egipta Kaledom Abdel-Gafarom, bivšom direktorkom američkog NSF-a Ritom Kolvel, rektorom Univerziteta u Kjotu Juičijem Jamagivom, predsednikom akademije nauka i tehnologije Koreje Mjung-Čul Lijem i drugima.

Na marginama Foruma, Popović je imao kratak susret sa ministrom nauke, istraživanja i tehnologije Irana Mansurom Golamijem, tokom koga je bilo reči o bilateralnoj saradnji, kao i o eventualnim međusobnim posetama.

Inače, osnivač Foruma i njegova pokretačka snaga je Kodži Omi, bivši ministar u nekoliko Vlada Japana, i to u više različitih resora. Kao i tokom prošlogodišnjeg foruma, na kome je takođe učestvovao, državni sekretar Popović je imao privilegiju da sa njim na kratko razgovara.

post_link