Kompanije i škole iz Kruševca prepoznale su značaj Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja od samog početka, naročito kompanija Fam, koja je uz podršku regionalne privredne komore odlučila da osnaži obrazovanje mladih putem učenja kroz rad, rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za strateško planiranje na otvaranju Karavana “Duh mladosti” u Kruševcu. Ona je istakla da je sada zadatak Ministarstva da pored tri dualna obrazovna profila koja su od ove školske godine aktivna u Kruševcu, modernizuje i profile koji su potrebni kompaniji Kupertajers. ”Time ćemo omogućiti mladima kvalitetno obrazovanje kako bi se odmah po završetku škole zaposlili”, rekla je Grujić.

Državni sekretar Vladimir Džamić zahvalio je gradu Kruševcu na tome što je pouzdan parter Ministarstvu u promociji dualnog obrazovanja. „Predsednik Republike i Vlada Srbije ostaće upamćeni po tome što su dali najveći doprinos modernizaciji i reformi obrazovanja u Srbiji. U narednom periodu ćemo kao Ministarstvo snažno podržati razvoj preduzetničkog obrazovanja na svim obrazovnim nivoima“, istakao je Džamić.

Dualno obrazovanje je prema rečima Mirjane Kovačević, direktorke Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije rešenje za brojne izazove sa kojima se privreda suočava u svom razvoju. Dualno obrazovanje nastavlja davnu tradiciju nekadašnjih škola učenika u privredi, koje su postojale u vreme kada smo imali velike privredne sisteme. Danas, našu privredu karakteriše drugačija struktura – sektorska, po veličini, a i vlasnička, što zahteva i prilagođavanje stručnog obrazovanja, rekla je Kovačević.

Zamenica gradonačelnika Vesna Lazarević podsetila je da je u četiri škole u Rasinskom regionu od ove godine počeo proces uvođenja dualnog obrazovanja i poručila da Grad Kruševac sistematski vodi brigu o svojoj omladini.
U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio Milan Trajković koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi iz Kruševca izabrali da budu deo dualnog obrazovanja.

U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, državni sekretar Vladimir Džamić i direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević. Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, poligonu, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.


post_link