Na 17. Ekonomskom samitu u Beogradu danas je predstavljen Pilot-projekat FinPis, koji podrazumeva uvođenje finansijske pismenosti u obrazovni sistem. U okviru samita na prvom    #SerbiaCashless  forumu u jugoistočnoj Evropi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, svečano su pustili u rad interaktivnu platformu za finansijsko opismenjavanje mladih u Srbiji.

Finansijska pismenost je važna za decu jer ih sprema za dalji život, treba da se uči kroz razne predmete i zato smo morali da smislimo „maštovite“ načine da je uvedemo u sistem obrazovanja, naglasio je tom prilikom ministar Šarčević.

On je dodao da funkcionalno, pravovremeno i kontinuirano finansijsko opismenjavanje ima za cilj da postavi kvalitetnu osnovu za donošenje odluka, da omogući mladima da odgovore na izazove sa kojima se svakodnevno susreću i da bude u funkciji razvoja preduzetništva, važnog aspekta savremenog tržišta rada.

Ministar je zahvalio kompaniji Visa što je prepoznala važnost finansijskog opismenjavanja dece i što je važan partner na ovom projektu. Šarčević je dodao da su partneri Ministarstva i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i Narodna banka Srbije.

Đorđević je istakao zadovoljstvo što je Visa deo projekta za koji se veruje da će imati dobar uticaj na mlade ljude, i naglasio da je reč o najvećem projektu koji ta kompanija podržava u ovom delu Evrope.

Projekat će obuhvatiti 30 škola i 6 predškolskih ustanova, odnosno 12.000 učenika i 3.000 dece predškolskog uzrasta.


post_link