Mladi će kroz Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja dobiti kvalitetno znanje u kome će u sinergiji učestvovati licencirani instruktori  i nastavnici koji će im obezbediti mogućnost da za vreme formalnog obrazovanja steknu  znanja koja su usklađena sa savremenim razvojem, a koja im pruža i učenje kroz rad u kompanijama, rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje na otvaranju Karavana obrazovanja ”Duh mladosti” u Leskovcu.

Novi Zakon o dualnom obrazovanju obezbediće mladima upravo ono najvažnije, da steknu znanja koja će ih učiniti odmah zapošljivim, a privredu održivom i inovativnom u budućnosti. Tehnička škola u Leskovcu godinama pokazuje sjajne rezultate u saradnji sa ,,Falkeom“, istakla je Grujić.

Ona je dodala da 250 medalja za pokazano funkcionalno znanje Visoke poslovne škole u zemlji i inostranstvu dokazuje da je naš Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja zasluženo lider među modelima u regionu,  jer za Srbiju dualno obrazovanje nije nivo obrazovanja već vid obrazovanja koji će mladima na svim obrazovnim nivoima  obezbediti saradnju sa kompanijama.

Mladi iz Visoke poslovne škole već su zaposleni na Kopaoniku u hotelima Grand, Konaci i Anđela, rekla je Grujić.

Puno primera dobre prakse i dobra saradnja škola, privrede i lokalne samouprave pokazuju da je dualno obrazovanje jedini put za uspešan razvoj privrede Srbije. Dualno obrazovanje je u Srbiji u primeni već nekoliko godina, samo se o tome malo zna. Zato je dobro što Karavan „Duh mladosti“ obilazi Srbiju i prenosi primer dobre prakse, istakla je Mirjana Kovačević direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije.

Leskovački region ima šta da pokaže. Zahvaljujući ekspertskoj i finansijskoj podršci GIZ-a, Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca već 5 godina školuje modelara odeće, mehaničara za tekstilne mašine, a od prošle godine i modnog krojača u dualnom modelu stručnog obrazovanja. Podršku pružaju kompanije Dits, Auto stot interiors, Džinsi, Trikotekst, Falke. Tehnička škola iz Vlasotinca sarađuje sa kompanijama Gruner, El rad, Ciglana, Falk, Fidrentino, Europed, Livnica Vitko,  rekla je Kovačević.

Primena dualnog obrazovanja znači da će mladi imati bolje uslove za zapošljavanje i da će njihova znanja biti brže primenljiva i povezana sa zahtevima tržišta. Mladi i njihov položaj, kao i stvaranje boljih uslova za njihov život su neki od najvažnijih prioriteta grada Leskovca, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Značaj ovog karavana koji je posvećen dualnom obrazovanju je veliki, naročito kada se uzme u obzir da je ovakvo obrazovanje važan faktor uspeha u mnogim razvijenim zemljama. Zadatak svih nas je da omogućimo povezivanje škola i preduzeća i da srednjoškolcima obezbedimo da uz redovnu nastavu uporedno i rade, rekao je Cvetanović.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio Strahinja Bulatović koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi iz Kraljeva izabrali da budu deo dualnog obrazovanja.

U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujić, direktorka Sektora za edukaciju PKS Mirjana Kovačević, kao i predstavnici lokalne samouprave. Iskustva su predstavili i Poljoprivredna škola iz Vranja i Visokoa poslovna škola strukovnih studija iz Leskovca.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3 kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

post_link