O mogućnostima jačanja obrazovne saradnje Srbije i Republike Srpske danasu su u Banja Luci razgovarali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sagovornici su konstatovali da su ulaganje u obrazovanje i unapređenje kvaliteta obrazovanja ključni prioriteti dveju vlada. U tom kontekstu ukazali su na važnost razmene dobih iskustava.

Ministar Šarčević je podsetio da je proteklih godinu dana Ministarstvo intenzivno radilo na reformisanju zakonodavnog okvira i da je do sada usvojeno šest zakona, dok su četiri spremna za skupštinsku proceduru. Izmena zakona bila je prvi korak, ali smo paralelno uradili veliki posao kako bi informatika postala obavezan predmet za učenike petog razreda, takođe, završili smo koncept državne mature, reformu gimnazijskog obrazovanja, započeli proces digitalizacije sistema i još mnogo toga, rekao je Šarčević.

Cvijanović je istakla da je Vlada Republike Srpske ulaganje u znanje prepoznala kao jednu od najvažnijih aktivnosti i čvrsto je opredeljena da unapređuje i razvija uslove školovanja i studiranja. S tim u vezi je naglasila neophodnost nastavka reformi svih nivoa obrazovanja, kako bi se nauka približila potrebama tržišta rada. Dodala je da će Republika Srpska primeniti korisne efekte niza reformskih zakona koje je donela Srbija.

Sastanku je prisustvovao ministar prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Ana Langović Milićević i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić.

post_link