Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Vladimir Džamić  razgovarao je danas y Beogradu sa šefom odeljenja za obrazovanje Saveta Evrope Sjurom Berganom.

Na sastanku održanom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, šef odeljenja za obrazovanje SE izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom prosvete Srbije, kao i onim što se čini u oblasti reforme visokog obrazovanja u Srbiji . On je ukazao na značaj etike u obrazovanju i ocenio da bez nje nema kvalitetnog obrazovanja.

Državni sekretar Džamić podsetio je da je Nacionalni savet za visoko obrazovanje ranije usvojio Etički kodeks i dodao da je to važan korak za unapređenje visokog obrazovanja.

On je kazao da će Srbija za mesec ili dva imati i potpuno novi sistem akreditacije.

Zbog kvaliteta obrazovanja i unapređenja akademskog integriteta pokušavamo da unapredimo celu proceduru akreditacije. Imaćemo novo Nacionalno akreditaciono telo sa 17 članova, kazao je Vladimir Džamić.

On je rekao da se početkom aprila očekuje formiranje i novog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i nove Komisije za akreditaciju, a da se do kraja godine očekuje usvajanje Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Vladimir Džamić rekao je da se u martu očekuje usvajanje Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija i da će posle 15 godina Srbija dobiti Nacionalni okvir kvalifikacija.

Današnjem sastanku su prisustvovale i državni sekretar Ana Langović i pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

post_link