Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske za period od 2018 do 2020. godine potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Programom obe zemlje posvećuju naročitu pažnju da se omogući obrazovanje na srpskom i mađarskom jeziku i širenje srpske i mađarske istorije i kulture, kao i očuvanje vrednosti spomenika važnih za zajedničku istoriju i kontekstualizaciju tih vrednosti u evropskom okviru.

Dodaje se da će mađarska strana ponuditi 50 stipendija za 50 srpskih studenata godišnje za studiranje u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku.

Srpska strana će u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima ponuditi stipendije za 10 mađarskih studenata godišnje za pohađanje osnovnih studija, master studijskih programa i doktorskih studija na srpskom i engleskom jeziku, u svim poljima interesovanja, uključujući i polje umetnosti.

Programom je predviđen i razvoj veza među visokoškolskim ustanovama, povećanje mobilnosti samofinasirajućih studenata iz dve zemlje, kao i podsticanje učešća visokoškolskih ustanova na međunarodnom sajmu obrazovanja i simpozijumima.

post_link