Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao  je danas u Zagrebu sa ministarkom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak.

 Ministri su razgovarali o statusu učenika srpske manjine u Republici Hrvatskoj, statusu učenika hrvatske manjine u Republici Srbiji, lektoratima i potencijalima saradnje u oblasti državne mature. Nakon sastanka ministri su istakli zadovoljstvo konstruktivnim i sadržajnim razgovorom.

 Delimo iste vrednosti i mišljenja, a s obzirom da se mnogi procesi unapređenja kvaliteta obrazovanja mogu voditi regionalno, Srbija i Hrvatska mogu uspešno sarađivati, naglasio je ministar Šarčević na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Uskoro će biti  okončane procedure u vezi osnivanja lektorata za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, što će biti prvi od tri lektorata za koji je hrvatska nacionalna manjina izrazila interes, poručio je Šarčević.

Kada je reč o obrazovanju učenika hrvatske manjine u Republici Srbiji Šarčević je istakao da je problem nedostajućih udžbenika za osnovne škole rešen, a da će usvajanje novog zakona o udžbenicima kroz formu digitalnih udžbenika rešiti i problem nedostajućih udžbenika za srednje škole na hrvatskom jeziku.

Srbija insistira na principu reciprociteta, naglasio je Šarčević i dodao da je zadovoljan onim što je čuo od hrvatske koleginice kada je reč o uslovima za obrazovanje srpske manjine u Hrvatskoj.

Tokom sastanka, ministar je ukazao na probleme koje srpske škole imaju jer nisu registrovane kao manjinske škole.

Važna i dobra vest je to što se procedura  otvaranja hrvatskog lektorata na Univerzitetu u Novom Sadu za narednu akademsku godinu privodi kraju, rekla je ministarka Divjak.

To je važno kako za nastavu koja se izvodi u školama na hrvatskom jeziku u Vojvodini, tako i za stručnost nastavnika koji izvode tu nastavu“, dodala je ona.

Ministarka je izrazila i zadovoljstvo što je rešen problem nedostajućih  udžbenika za hrvatsku nacionalnu manjinu za osnovne škole i pozdravila najavljeno rešenje za nedostajuće udžbenike za srednje škole pomoću digitalnih sadržaja.

Kada je reč o obrazovanju učenika srpske manjine u Republici Hrvatskoj, Divjak je ukazala na važnost principa reciprociteta i rekla da je  nastava na srpskom jeziku omogućena za 28 programa, od kojih interesovanje postoji za 16.

Ministri su , takođe, istakli mogućnost saradnje u oblastima ispitnih centara za državnu maturu, procesu vrednovanja rada visokoškolskih ustanova, njihovog finansiranja i načina usklađivanja obrazovanja i tržišta rada.

Tokom posete Zagrebu, ministar Šarčević je razgovao i sa Jasminom Havranek, direktorkom Agencije za nauku i visoko obrazovanje.
Sastancima su prisustvovali ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić.

Ministar Šarčević posetio je danas i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Kantakuzina Katarina Branković“ u kojoj nastavu na srpskom jeziku pohađa 60 učenika.

post_link