U Srbiji se svake godine dijagnostikuje 650 novoobolelih od melanoma, zbog čega je veoma važno da postoji sistemska edukacija stanovništa o odgovornom ponašanju na suncu a posebno dece školskog i predškolskog uzrasta, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom društveno odgovorne i edukativne kampanje „Zaštita za sve“.

Kampanju organizuju i sprovode  Fond B92 i kompanija Eucerin Srbija uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Osim radionica koje će biti organizovane u okviru kampanje, deca će kroz novi koncept učenja, međupredmetno povezivanje, povezivanjem sadržaja fizike i biologije biti u potpunosti informisana o UV značenju i njegovom uticaju na zdravlje.

Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Kosanović rekla je da to ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja nastoji da poveća obim i zastupljenost zdravstvenih tema na svim nivoima obrazovanja a u cilju prevencije bolesti i stvaranja zdravih životnih stilova.

Postoji potreba da sistematski radimo dodatno na na edukaciju pre svega onih koji se pre svega bave decom. Mislim, pre svega, na nastavnike, roditelje i pedijatre kako bi zdrav životni stil i svest o potrebi zaštite razvijali kod dece, odnosno učenika, kazala je Kosanović na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi “Pavle Savić”u Beogradu.

Prema njenim rečima, učenici će zahvaljujući UV indikatorima koji će u okviru kampanje biti postavljeni na vidnim mestima u školskim dvorištima moći da vide koliki je stepen zračenja i da u skladu sa tim preduzmu odgovarajuće mere zaštite.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se u Srbiji svake godine dijagnostikuje 650 novoobolelih od melanoma od kojih nešto manje od 300 izgubi bitku sa bolešću.

On je naveo da je menjati navike kod odraslih teško i da je najlakše ako deca školskog i predškolskog uzrasta shvate koliki je rizik od melanoma, koji je veoma agresivan tumor.

Prema njegovim rečima, ako se na vreme otkrije i ako se ne izlaže suncu ta vrsta tumora je izlečiva uz minimalnu hiruršku intervenciju.

 Apelujemo na sve koji rade sa decom školskog, predškolskog uzrasta da im svakog dana kada krene proleće i leto govore koliko je opasno direktno izlaganje suncu, koliko se povećava rizik od pojave melanoma, naveo je on.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić rekao je da će u okviru prvog ciklusa kampanje u junu biti obuhvaćeno šest škola i više od 10.000 učenika i da će u tim školama biti postavljeni UV indikatori, a deca obučena da na pravi način posmatraju rezultate na njima i edukovani nastavnici za rad sa decom.

On je najavio da će se od septembra u kampanju biti uključen veći broj škola.

Matić je rekao da Fond B92 sa kompanijom Eucerin radi na ovom projektu nekoliko godina i da su sve zdravstvene ustanove u Srbiji dobile adekvatan broj dermoskopa.

O opasnostima prekomernog izlaganja suncu i načinima zaštite od sunca govorile su lekarka Lidija Kandolf Sekulović i Nada Miletić Nevajda iz kompanije Eucerin Srbija.

post_link