Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom Vip mobil (Vip mobile)  sprovela je postavljanje rutera sa 4G internetom u 25 osnovnih škola u ruralnim delovima Srbije. Zahvaljujući projektu „4G učionice“, obezbeđen je internet u isturenim odeljenjima škola za podršku nastavnom kadru u digitalnoj edukaciji i daljem razvoju učenika u tom polju.

Ruteri su postavljeni u školama širom Srbije, u okolnim selima kod Sremske Mitrovice, Čajetine, Požege, Preševa i drugim opštinama, a ova odeljenja sada su povezana veoma brzom 4G mrežom. Na ovaj način značajno je unapređeno školovanje učenika u malim odeljenjima koji zbog udaljenosti nisu imali uslove za obrazovanje kao osnovci u većim mestima. Ujedno, đaci će moći preko video poziva da ostvaruju kontakt sa vršnjacima iz drugih škola i priključe se nastavi i edukativnim sadržajima matičnih škola.

Uspešan završetak projekta pozdravio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Prvi koraci za osavremenjivanje obrazovanja urađeni su još prošle godine, a jedan od prioriteta Ministarstva za ovu godinu je modernizacija i digitalizacija u školama. Imamo važan cilj kada je u pitanju obuka nastavnika za novi način rada i primenjiva znanja. Kompanija Vip je logičan partner u ovim oblastima, kao kompanija koja ima sluha za potrebe lokalne zajednice u kojoj posluje i u saradnji sa državnim institucijama uspešno realizuje projekte koji su od značaja za Srbiju i njene najmlađe građane, izjavio je ministar Šarčević.

Mogućnosti koje internet i nove tehnologije pružaju u obrazovanju su ogromne, što digitalizaciju stavlja kao prioritet i kompanijama i društvu u celini, izjavio je generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk.

Kao kompanija koja nudi zavidan nivo pokrivenosti 4G mrežom, imamo veliku odgovornost da obezbedimo da najkvalitetniji internet bude dostupan svim našim građanima, pogotovo đacima. Sa Ministarstvom smo napravili važan iskorak ka digitalizaciji u obrazovanju i digitalnom opismenjavanju učenika u delovima Srbije koji su manje pristupačni. Želimo da budemo među pokretačima pozitivnih promena u obrazovanju, za početak uvođenjem novih tehnologija, poručio je Turk.

Projekat „4G učionice“ predstavlja jedan u nizu aktivnosti kompanije Vip mobile u okviru društveno odgovornog poslovanja stvaranjem digitalnih rešenja, poput aplikacije za bezbednost dece na internetu „Dečja zona“ i digitalnog savetovališta u vidu donacije Savezu udruženja Autizam Srbija.

post_link