Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio jed danas u hotelu Palas u Beogradu skup posvećen Pokretanju konsultativnog procesa za obezbeđivanje stručno zastupljene nastave i nedostajućeg nastavnog kadra u Republici Srbiji.

Šarčević je rekao da je cilj Ministarstva da se unaprede svi nivoi obrazovanja i da se obezbediti kvalitetan nastavni kadar.

Ne možemo govoriti o kvalitetu visokog obrazovanja i nauke ako preduniverzitetsko ima praznine, kazao je on i dodao da je cilj današnjeg sastanka da se donesu brza rešenja koja će mogući da se implementiraju od septembra, ali da su potrebna i dugoročna rešenja.

Šarčević je rekao da su brza rešenja neki studijski programi koji postoje na određenim fakultetima.

On je rekao da je jedan od ciljeva obrazovanja i kontinuirano unapređivanje kvaliteta procesa i ishoda obrazovanja zasnovanog na proverenim naučnim saznanjima i obrazovnoj praksi i se od nastavnika očekuje ostvarivanje standarda kvaliteta rada ustanova, posebno u oblasti nastave i učenja.

On je ukazao je važno i da u školama rade stručni nastavnici, kao i da su neki od principa obrazovanja jednakost i dostupnost ostvarivanja prava na obrazovanje, visok kvalitet obrazovanja i vaspitanja za sve, profesionalna etika i kompetentnost koja podrazumeva visoku stručnost nastavnika.

Prema njegovim rečima, uvođenjem platnih razreda moći će da se prepozna kvalitet u nastavi.

Načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Jasmina Đelić istakla je da se uvode novi obrazovni profili i da to zahteva da nastavnik  ima kompetencije da se uhvati u koštac sa takvim novinama.

Rezultati spoljašnjeg vrednovanja u šestogodišnjem periodu (95% redovnih škola) pokazali su da od sedam oblasti kvaliteta, oblast nastave i učenja ima najviše manjkavosti i da su u školama sa nestručno zastupljenom nastavnom (u višegodišnjem trajanju) manjkavosti još izraženije.

Snimanje stanja o nestručno zastupljenoj nastavi  pokazalo je da je u 82 stručne škole prosečno po četiri nestručno zastupljena predmeta, u 32 muzičke škole prosečno po tri nestručno zastupljena predmeta.

Sastanku sa predstavnicima fakulteta, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja  i lokalnih samouprava prisustvovao je i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.

post_link