Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Svetske banke o sprovođenju projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ čiji je cilj povećanje pristupa kvalitetnom predškolskom  obrazovanju.

Ministar prosvete naglasio je da je cilj da se na svim nivoima obrazovanja, počev od predškolskog do visokog podigne kvalitet.

On je rekao da su sve predškolske ustanove u prethodnih pet godina uključene u sistem eksternog vrednovanja i da, između ostalog, direktor predškolske ustanove ne može biti neko ko je u tom procesu dobio ocenu 1 ili 2.

Govoreći o rešavanja nedostatka prostora predškolskih ustanova Šarčević je naveo primer Beograda.

Mi smo napravili početni korak prošle godine u Beogradu gde smo pokrenuli proces optimizacije postojećeg prostora i obezbedili smeštaj za oko 2.000 polaznika predškolskog uzrasta u zgradama osnovnih škola, kazao je on.

Predstavnici Svetske banke izrazili su veliko zadovoljstvo radom Ministarstva prosvete i timova koji rade na projektu koji treba pored ostalog da podrži povećanje kapaciteta predškolskih ustanova.

Ocenjeno je da je Ministarstvo prosvete radom na ovom projektu uspostavilo standarde u regionu.

Projekat je pokrenute pre šest meseci i podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada i na taj način otvoriti  dodatna mesta u predškolskim ustanovama. Projekat će doprineti i unapređenju profesionalnih kapaciteta vaspitača i unapređenju planova i programa i obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa.

post_link