U okviru kampanje sistematske edukacija o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve“ u Osnovnoj školi “Dragan Lukić” u Beogradu danas je postavljen UV indikator, odnosno merač koji trenutno očitava intenzitet sunčevog zračenja.

Aparat je postavljen u okviri kampanje koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković ocenila je da je prevencija u svim oblastima veoma važna kada su deca u pitanju.

Sa zadovoljstvom smo podržali ovu društveno odgovornu kampanju tokom koje će informisanjem o odgovornom ponašanju na suncu, kroz edukacije i postavljanje UV indikatora, biti obuhvaćeno preko 10.000 dece ranog školskog uzrasta u Srbiji, rekla je ona novinarima.

Tokom kampanje „Zaštita za sve” UV indikatori će biti donirani školama sa najvećim brojem đaka u Srbiji. U tim školama već su održane ili su planirane edukacije za prosvetne radnike.

U Osnovnoj školi “Dragan Lukić” edukaciju je vodila  generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije i član Stručnog saveta kampanje Danica Tiodorović.

Nezaštićeno i neograničeno izlaganja suncu kod dece, posebno ukoliko je praćeno opekotinama, može izazvati veoma ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice, koje se najčešće pojavljuju u kasnijim godinama života. Upravo u periodima kada je sunčevo zračenje najinterzivnije deca veliki deo svog vremena provode napolju. Zato je veoma važno da ih podsetimo da se zaštite. Takođe, važan deo prevencije je i da im njihovi učitelji i nastavnici prenesu saznanja o tome koje mere zaštite je potrebno da preduzmu u zavisnosti od jačine UV zračenja – da se sklone u hlad, obuku odeću dugih rukava i nogavica, nose kape ili nanesu kremu za zaštitu od sunca, rekla je ona.

Osnovna škola “Dragan Lukić” na Bežanijskoj kosi, koju pohađa više od 1.500 đaka, jedna je od najvećih škola u Beogradu.

Direktorka škole Aleksandra Brajović Zoronjić kazala je da je zahvalna organizatorima i ministarstvima koja ovu akciju podržavaju, kao i da je zadovoljna što je ova škola  odabrana da bude prva u kojoj će biti postavljen UV indikator.

post_link