Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić otvorila je danas Školski dan na 63. Međunarodnom sajmu knjiga.

Tom prilikom Grujić je istakla da je „obrazovanje i vaspitanje sjedinjeno kroz najlepši oblik –  knjigu i da je vaspitanje putem poezije vaspitanje za humani svet“

Ona je dodala da je „dečja poezija najradikalniji oblik sučeljavanja humanističke sa tehničkom civilizacijom, i to baš u „obliku” zvanom knjiga.

Dečja poezija je vrhunska umetnost stvaranja humanog sveta i u dečjoj mašti ružno biva pobeđeno lepim, zlo ljubavlju. Ritam poetskog kazivanja prati ritam pulsiranja ljudskosti, igra rečima postaje igra duha, emocija, čula, a svet mašte postaje svet moguće budućnosti koji je suprotstavljen svetu u kome vladaju mašine, brojevi i profit.

Pomoćnica ministra podsetila je i da je za pesnika i filozofa Fridriha Šilera „vaspitanje putem umetnosti, vaspitanje za umetnost“.

Ona je na kraju svog govora pročitala i pesmu jedne devojčice posvećenu Ljubivoju Ršmoviću.

„Pokucao si na vrata naših srca i mi smo ih otvorili. Ušao si unutra i čudo učiinio. Naša si srca oplemenio ljubavlju, radošću i razumevanjem ispunio, u najbogatiju riznicu pretvorio. Mi smo vrata zatvorili i zauvek te zadržzali“, navodi se u pesmi.

post_link