Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice osvojila je prvu nagradu Evropske fondacije za obuku u kategoriji razvoja preduzetničkih veština kod učenika za projekat proizvodnje tečnog sapuna.Ovo je prva i jedina škola iz Srbije koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Beogradu sa direktorom škole Nikolom Matkovićem, nastavnicima i učenicima Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice.

Ovo što vi radite je vrlo perspektivno. Ovo je važna stvar za i školu i za Srbiju, ocenio je Šarčević i dodao da mladi moraju da nauče da više koriste stečeno znanje.

On je ukazao i na značaj razvoja preduzetništva navodeći da je to izuzetno važna tema pre svega za mlade.

Posebno u srednjim stručnim školama, koje učenicima treba da obezbede znanja koja će im omogućiti da nastave školovanje i steknu praktične veštine zahvaljujući kojima će moći da se zaposle, naveo je ministar prosvete.

Šarčević je kazao da je potrebno napraviti fleksibilnije modele, odnosno da se kroz formalno obrazovanje omogući dokvalifikacija mladih, jer je puna prekvalifikacija spor proces.

On je naveo da je nedavno u Berlinu posetio Simensov trening centar i najavio da je u planu da se u Subotici otvori takav centar.

Direktor škole Nikola Matković rekao je da mladi pogrešno misle da je za biznis potrebno mnogo para i da zanemaruju da je znanje pravi kapital.

Učenik Dario Piuković objasnio je da učenička kompanija „Fleš“ ima sve što i prava kompanija – svoj bord, menadžera.

Piuković koji je direktor proizvodnje zadužen za praćenje tehnološkog postupka proizvodnje tečnog sapuna kazao je da u radu kompanije učestvuje ceo razred i da njome rukovodi pet učenika.

Prema njegovim rečima, preduzetnički kabinet učeničke kompanije ima učionicu sa klupama i tablom, dok se s druge strane nalazi laboratorija sa sirovinama, mašinama i svom neophodnom opremom.

Ovo je bila dobra prilika da vidimo kako sve funkcioniše u realnosti, naveo je Piuković.

Hemijsko-tehnološka škola učestvovala je na konkursu Evropske fondacije za obuku i osvojila prvu nagradu u kategoriji preduzetništva. Nagradu je direktoru škole, Nikoli Matkoviću, na svečanosti u Beču uručila evropski komesar za zapošljavanje Marijana Tisen.

Evropska fondacija za obuku je ogranak Evropske komisije koji je zadužen za promociju i unapređenje obrazovanja.

post_link