Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Republike Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo potpisali su danas Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji kojim je dogovoreno sufinansiranje zajedničkih istraživačkih projekata.

Ministar i ambasador su se saglasili da je, za bilateralne odnose i privredu dve zemlje, veoma važno da se podrži i poboljša saradnja u smislu razmene naučnika i istraživača na projektima od zajedničkog interesa.

Šarčević je istakao da Republika Srbija i Ministarstvo prosvete pridaju veliki značaj razvoju nauke, zbog čega se u skupštinskoj proceduri upravo nalazi Zakon o Fondu za nauku.

Želimo da u finansiranje nauke uključimo i druga ministarstva, ali i privredu i ljude koji zainteresovani za određene doprinose nauke. Formiranjem novog fonda stvaramo veliki budžet za nauku čiji će cilj biti pokretanje novog projektnog ciklusa već u toku 2019., rekao je Šarčević.

Ministar je dodao i da je u nauku uključen i podmladak tako što su u sistem nauke uvedeni novi istraživači, odnosno doktoranti i ljudi do 30 godina, koji su time dobili prvo zaposlenje.

Šarčević je ukazao i na činjenicu da Ministarstvo prosvete ima veoma dobru saradnju sa Italijanskom privrednom komorom kroz sistem dualnog obrazovanja.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo rekao je da je potpisivanje sporazuma o saradnji veoma značajna stvar.

Od svih italijanskih ambasada, od Berlina do Moskve, jedino u Beogradu imamo atašea za nauku. To nije slučajnost. Naučna saradnja u Srbiji je upravo takvog intenziteta i potencijala da je ataše ovde postavljen upravo iz tog razloga, zaključio je ambasador.

post_link