Помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић изјавила је данас у Зрењанину да је системом дуалног образовања у Србији обухваћено 4.500 ученика.

Показатељ да је то одличан модел реализације наставе је број ученика за ову годину и број компанија. Реч је о 4.500 ученика, 600 компанија и 84 школе, навела је Грујић на промоцији националног модела дуалног и предузетничког образовања у Културном центру.

Она је додала да су тимови Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Привредне коморе Србије (ПКС) активно радили на увођењу модела дуалног образовања у средњим школама.

Помоћница министра оценила је да град Зрењанин добро напредује када је реч о реализацији дуалног модела.

Мирјана Ковачевић из ПКС рекла је да је дуално образовање уведено на иницијативу привредника.

Захвални смо и задовољни због сарадње са Министарством просвете које је чуло иницијативе и вапаје привреде за квалификованом радном снагом и прихватило да учини образовни систем знатно флексибилнијим него што је био до сада, казала је она.

Oна је казала да је важно да се ученицима омогући да у компанијама развијају вештине  и стичу практична знања.

Око 600 компанија укључено је у Србији, у наредној години очекујемо и више, а све зависи од тога колико и како ће моћи да испуне захтеве које пред њих поставља Закон о дуалном образовању“, казала је Мирјана Ковачевић.

Истакла је да је ПКС важан партнер Министарству просвете у реализацији овог модела образовања, јер синхронизује потребе привреде на нивоу целе Србије.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је, почев од сарадње са компанијом НИС, касније са ИТ компанијама, а сада и са највећим послодавцем у Зрењанину, немачким „Дрекслмајером“ и другим компанијама, дуално образовање у том граду присутно већ годинама.

У наредном периоду морамо да повећамо број наших ученика који ће имати директан контакт с привредом. Много нових компанија ће доћи у Зрењанин и биће потребно много квалитетне радне снаге да у њима ради, истакао је Јањић.

На  скупу је било речи и о ученичким задругама. Како је оцењено, активностима Министарства на пољу ученичких задруга и дуалног образовања цео систем ће бити уједињен са привредом што ће утицати на бржи привредни развој земље.

post_link