Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ambasador Austrije Nikolaus Luteroti razgovarali su danas o modelu dualnog obrazovanja u Srbiji, dopunskim školama srpskog jezika i kulture u Austriji, kao i mogućnostima da se proširi dosadašnja saradnja dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke.

Tokom sastanka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Šarčević je istakao da postoji duga saradnja Srbije i Austrije u oblasti nauke i obrazovanja.

On je ukazao na potrebu da se za brojne Srbe koji žive u Austriji obezbedi učenje maternjeg jezika i srpske kulture.

Pre godinu dana napravili smo odličan Pravilnik, postavili koordinatore…država je preuzela obavezu da plaća te nastavnike. Postigli smo dobre rezultate po Evropi i nekim školama van evropskog područja. Najbolji su nam rezultati u Švajcarskoj i Nemačkoj. Standardi koje smo dogovorili u Nemačkoj i Švajcarskoj mogli bismo da primenimo i u Austriji, naveo je Šarčević.

On je rekao da je zbog brojnih nemačkih i austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji nemački jezik veoma popularan, ali da postoji prostor da se više izučava.

U novije vreme izuzetna je saradnja sa Austrijskom privrednom komorom u oblasti dualnog obrazovanja…Brzina kojom Ministarstvo prosvete, Privredna komora Srbije reaguju kada je potrebno da se formira novi profil i izađe u susret privredi je na zavidnom nivou, naveo je Šarčević.

On je rekao da se svake godine uvode novi dualni profili i povećava broj škola u kojima se radi po tom modelu.

Ambasador Austrije je ocenio da su politički, kulturni i privredni odnosi Srbije i Austrije jako dobri, kao i obrazovna i naučna saradnja.

Ali ipak postoje mogućnosti da se naši odnosi dodatno prodube, kazao je Luteroti i dodao da sponu između dve zemlje čini ne samo velika  srpska dijaspora u Austriji, već i više od 2.000 studenata iz Srbije koji studiraju u toj zemlji.  

On je ocenio da je dualno obrazovanje veoma uspešan projekat i dodao da je to ujedno i  najvažniji projekat Austrijske razvojne agencije.

Sistem dualnog je za nas bio ključni za privredni uspeh. Raduje nas što je ovaj sistem prihvaćen i ovde, kazao je ambasador Austrije

post_link