U finalu takmičenja za srednje škole u Srbiji „Otvoreni podaci u nastavi“, koje je održano 23. maja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prva tri mesta osvojili su timovi “Tesla Girls” iz Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca, “GimPi2” iz gimnazije u Pirotu i „Aurora“ iz Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu.

Oni su učestvovali na takmičenju čiji je cilj podrška nastavnicima informatike i drugih predmeta da učenicima predstave šta su otvoreni podaci, kako se oni mogu upotrebiti i da motivišu mlade da razmotre karijeru u oblasti informacionih tehnologija.U projektu „Otvoreni podaci u nastavi“ učestvovalo je više od 180 nastavnika srednjih škola, 80 učeničkih timova, a deset najboljih timova je predstavilo svoje radove u finalu takmičenja.

Kako je istakla savetnica ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Biljana Marić Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

Unapređenje nastave računarstva i informatike podrazumeva i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, što je i postignuto realizacijom projekta ‘Otvoreno obrazovanje u Srbiji’. Projekat je doprineo  unapređenju i omasovljenju takmičenja u oblasti informatike i računarstva, rekla je Marić.

Ona je zahvalila Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Centru za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan, Računarskom centru Univerziteta u Beogradu i kolegama iz Ministarstva prosvete na uspešno realizovanom projektu.

Projekat je veoma važan jer nam pomaže da obradom i korišćenjem otvorenih podataka, iz različitih oblasti, unapredimo informatičko obrazovanje  u gimnazijama i srednjim stručnim školama, konstatovala je Marić.

Kada je reč o otvorenim podacima, procene su da će vrednost tržišta otvorenih podataka na nivou Evropske unije u 2020. biti veće od 300 milijardi evra.

To je vrednost proizvoda i usluga koje stvaraju kompanije i organizacije upotrebom otvorenih podataka, koji su inicijalno prikupljeni za neku drugu svrhu, a uglavnom se nalaze u mašinski čitljivom formatu.

Projekat “Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” u Republici Srbiji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

post_link