Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић указао је данас у Београду на конференцији Наука у парламенту (Science meets Parliaments) на значај улагања у науку и образовање, као и на потребу да теме као што су екологија и климатске промене буду присутне у процесу образовања и васпитања.

На скупу који се одржава поводом националног Дана науке министар просвете оценио је да је Закон о науци и истраживањима, који је недавно усвојен, дуго и темељно рађен и да су решења која су у њему садржана добра за будућност свих видова науке.

Он је додао и да је у науку у Србији уложено 36 одсто више него претходних година.

Морамо да се посветимо и новим агендама које наука од нас очекује. Тако да је веома значајна и тема паметне специјализације. Радимо на подизању капацитета у науци, као и на формирању нових института…, рекао је министар на скупу који је посвећен  утицају климатских промена на друштво и адаптацију друштва на њих.

Осврћући се на тему скупа Шарчевић је указао да је важно да се тој теми посвети посебна пажња.

Он је рекао да је у школске програме по први пут уврштена екологија и да у гимназијама постоји изборни  програм Образовање за одрживи развој, као и да ће се радити на томе да климатске промене добију још запаженије место у свим нивоима образовања.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је да је циљ данашње дебате која је посвећена утицају климатских промена на друштво и адаптацију друштва на њих, квалитету воде и ваздуха и обновљивим изворима енергије, да се скрене пажња на значај науке приликом доношења политичких одлука и закона.

Посебно је важно да се научна јавност укључи у решавање актуелних питања. Сведоци смо последица климатских промена и верујем да је дошло време да Србија добије Закон о климатским променама. Поред одржавања јавне расправе желимо заједно са представницима науке да организујемо јавно слушање пре него што тај закон дође до посланика, рекла је Гојковић током уводног излагања у Скупштини.

Навела је да је Србија прва земља која није чланица ЕУ у којој се организује тај догађај и додала да су Скупштина и Влада посвећени спровођењу неопходних реформи које ће обезбедити предуслов за развој и бољи положај научника.

Министарка без портфеља задужена за демографију о популациону политику Славица Ђукић Дејановић казала је да је конференција јединствена прилика да се чују нове идеје и погледи, покрене дијалог о науци и установи њено место у доношењу одлука.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да су климатске промене део свакодневног живота, да представљају глобални проблем, али да у решењу тог проблема мора да се делује и локално и да грађани треба да постану свесни појединачне одговорности.

Министарка науке Црне Горе Сања Дамјановић оценила је да концепт „Наука у парламенту“ треба да се прошири и на остале земље и проучила да државе у региону морају да „делују заједно“ како би оснажиле науку и иновације.

Обједињени истраживачки центар (Joint Research Center, JRC) Европске комисије поверио је Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србијe и Центру за промоцију науке организацију догађаја Science Meets Parliaments (Наука у Парламенту) у Србији.

Овај догађај досад је одржаван само у земљама чланицама Европске уније, а ово је први пут да се организација препушта земљи која није чланица ЕУ.

post_link