Dvadeset druga Sednica Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) održana je 21. septembra u Srednjoj pravoslavnoj bogosloviji “Sveti Kirilo i Metodije” u Prizrenu.

Predsednik nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković, zahvalio je Episkopu raško-prizrenskom Teodosiju  i igumanu Ilarionu Lupoloviću na podršci i gostoprimstvu, kao i blagoslovu da članovi Saveta posete manastire Banjska, Arhangeli, Dečani i Pećku patrijaršiji.

Stojković je na sednici ocenio da je rad Saveta u proteklih nekoliko meseci bio veoma plodotvoran i da su doneti reformisani programi nastave i učenja za osnovnu školu, uvedeni novi smerovi za gimnazije kao i programi za srednje stručne škole i nacionalne manjine.

Članovi Saveta upoznati su sa projektom „Demokratska kultura – kvalitetno obrazovanje za sve“, koji će biti realizovan u saradnji Saveta Evrope i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Školama će biti upućen  javni poziv da predlože aktivnosti koje će podržavati vrednosti globalne i lokalne kulture. Kako je istaknuto, Nacionalni prosvetni savet prvi put ima aktivnu ulogu u jednom takvom projektu.

Govoreći o projektu “Državna matura” Stojković je kazao da su stručnjaci koji rade na tom projektu zainteresovani da prisusutvuju sednici Saveta u narednom periodu, kako bi razgovarali o svim pitanjima koji se odnose na organizovanje državne mature u Republici Srbiji.

Bilo je reči i o inicijativi da se informatičko obrazovanje uvede u oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz matematičke igre i razvijanje algoritamskog načina razmišljanja.

Po završetku sednice Saveta, nakon posete prizrenskoj Bogosloviji, članovi NPS su posetili manastir Dečane i Pećku patrijaršiju. Predloženo je da ubuduće jednom godišnje sednica Saveta bude organizovana na Kosovu i Metohiji.

post_link