Na sednici Saveta za Nacionalni okvir kvalifikacija Republike Srbije koja je održana 8. novembra 2019. godine razmatran je Nacrt Izveštaja o povezivanju Nacionalnog okvira kvalifikacija Republike Srbije sa Evropskim okvirom kvalifikacija.

Cilj izveštaja je da se drugim zemljama predstavi način na koji je Republika Srbija uskladila nivoe kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija i kako je obezbedila ispunjenost odgovarajućih procedura i kriterijuma za povezivanje.

Četvrta po redu sednica održana je u prostorijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a sednicu Saveta otvorila je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje, koja je i predsednik Saveta.

Predstavljen je i Predlog plana primene Pravilnika o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja, koji sadrži predlog mera i aktivnosti kojima će se podržati primena standarda. Beogradska otvorena škola je pokrenula inicijativu za izradu Plana primene Pravilnika o standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja,  u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Agencijom za kvalifikacije, nakon čega je sproveden konsulatativni proces sa brojnim socijalnim partnerima na koje se Pravilnik odnosi.

Članovi Saveta su informisani i o realizaciji IPA 2014 programa. Radi uspešne realizacije implementacije IPA 2014 programa, formirano je pet radnih grupa: Radna grupa za razvoj Registra NOKS, Radna grupa za razvoj standarda kvalifikacija, Radna grupa za razvijanje profila sektora, Radna grupa za priznavanje prethodnog učenja i Radna grupa za razvoj institucionalnog okvira NOKS. Članovi Saveta su takođe obavešteni da je u toku pripremanje konstitutivnih sednica sektorskih veća.

post_link