На основу Споразума о научно-технолошкој сарадњи Републике Србије и Републике Белорусије, у Београду је 2. децембра 2019. године одржано девето заседање Мешовите српско-белоруске комисије за научно-техничку сарадњу.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије предводио  је министар Младен Шарчевић, а белоруску делегацију Александар Шумилин,  председник Државног комитета  за науку и технологију Републике Белорусије.

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са деветог заседања мешовите српско-белоруске комисије као и програм реализације за 2020-2021. годину.

Мешовита комисија је констатовала да је на Јавни позив за суфинансирање заједничких научноистраживачких пројеката Републике Србије и Републике Белорусије за 2020/2021. годину пријављено 19 пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, укупно је за реализацију изабрано 10 пројеката у трајању од две године, почев од 1. јануара 2020. Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути,  неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци усвојених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

Делегацију Србије чинили су државни секретар проф. др Владимир Поповић, помоћници министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Виктор Недовић и  др Саша Лазовић

post_link