U novosadskoj Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” i u Mitro­vačkoj gimnaziji u Sremskoj Mitrovici održane promocije odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za sport.

Uče­nici osmog razreda na ovim promocijama mogli su da se informišu o novom konceptu i prednostima ovih odeljenja, kao i o predmetima koji će se u njima izučavati. Za njih je organizovana i prezentacija raznih sportova.

Pomoćnik ministra prosve­te za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić naglasio je  u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu da svake godine postoji veliko interesovanje učenika za sportska gimnazijska odeljenja. Prema njegovim rečima, prednost ovih odeljenja je što će učenicima koji treniraju različite sportove biti omogućeno da redovno treniraju uz podršku predmetnih nastavnika.

Sada će trenažni proces koji učenici ovih odeljenja realizuju u svojim klubovima biti uračunat u nedeljni fond i škola će imati komunikaciju s klubovima i trenerima,  rekao je Pašić i dodao da – jako je bitno da ovi učenici nastave da se bave sportom, ali i da ne odustaju od škole, a ova odeljenja, uz kvalitetno obrazovanje, daju mogućnost nastavka obrazovanje na fakultetima, to jest pružaju veliki izbor đacima koji ih završe.

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima od ove godine je i u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima. Osim toga, primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine. Po­moćnik ministra  je najavio da će učenici ovih odeljenja od septembra imati i dva nova premeta -Sport i zdravlje i Sport i trening.

Direktor Gimnazije „ Jovan Jovanović Zmaj“ dr Radivoje Stojković , rekao je da postoji veliko interesovanje učenika za ovaj smer.

 Svake godine imamo dva do tri puta više prijavljenih nego mesta, pa se takvom odzivu nadamo i ove godine. S obzirom na to da je u ovoj Gimnaziji većina učenika u odeljenjima za talente za prirodne nauke, učenici sportskih odeljenja su nam dragoceni jer unose drugačije navike i time stvaraju balans neophodan u razvoju mladog čoveka, istakao je Stojković..

Po rečima dr Stojkovića, u ovoj Gimnaziji su do sada u sportskim odeljenjima đaci radili po programu prirodno-matematičkog smera, a od jeseni će raditi po novom planu i programu napravljenom specijalno za ova odeljenja. 

Za sportska odeljenja osmaci će se, s potrebnom dokumentacijom iz svojih klubova, prijavljivati sledeći ponedeljak i utorak, 8. i 9. juna .

post_link