Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, поводом нове академске године, обишао је Математички факултет Универзитета у Београду, пожелевши бруцошима срећно студирање и нови животни почетак.

Последњих година Математички факултет један од најбољих у земљи и захваљујући успесима својих студената је „раме уз раме“ са престижним факултетима света, Русије, Kине, рекао је министар Шарчевић .

Он је навео да су  резултати који постижу студенти овог факултета, као и ученици Математичке гиманзије на међународним такмичењима „светски“ и показују да је Србија земља математике, додајући да је на овом факултету, дипломирало око 8000 математичара, више од 700 магистара и више од 400 доктора наука. 

Министар Шарчевић је истакао да је у последњих последњих неколико година постајемо озбиљна информатичка земља.

Овај факултет пружа запослење одмах, имаћете понуде већ за време студирања, рекао је Шарчевић студентима испред зграде Математичког факултета. Он је додао да је неопходно појачати афирмативне мере како би студенти уписивали наставничка занимања и да је то јако важно како би педагошки рад, по стандарду и другим стварима, био вреднован као онај у компанијама.

Према речима министра, оно што је ново и што чека студенте у новој години јесу превентивне мере, припремане заједнички са медицинском делом Кризног штаба, представницима високошколских установа и студентских  тела.

Веома је важна безбедност студената, наставника  и њихових породица. Морају се уважавати посебности сваке врсте студијског програма и те мере морају бити прилагођене условима студија. Оно што је заједничко је да ће бруцошима бити посвећења већа пажња и што је могуће више организовати наставу уживо, пратећи и епидемиолошке мере. Желимо да практични делови студија буду „уживо“ а теоретски више „онлајн“, навео је министар.

Он је позвао студенте да поштују мере здравствене струке, држе дистанцу, пазе на хигијену и поштују сва епидемиолошка правила.

Министар је подсетио и на нове мастер програме у оквиру пројекта Мастер 4.0  које пружају нове могућности студентима.

Студентима се обратио и декан факултета проф. др Зоран Ракић казавши како се нада да су студенти уписани на математику изабрали „праву струку“.

Факултет има велику традицију и квалитет. Он је тежак и да бисте га завршили морате озбиљно да радите. Kасније, обично нема проблема са запослењем и углавном плате које добијате су високе јер већина студената завршава у ИТ сектору, казао је декан Ракић, додајући да  је математика један универзални језик.  Он је пожелео успех свим студентима, уз напомену да је по први пут  у историји  факултета организован напољу, због поштовања епидемиолошких мера.

Студентима су се обратили и проф. др Небојша Икодиновић, продекан за наставу, продекан за акредитацију, организацију текућих послова и докторске студије проф. др Миљан Кнежевић, као и представник студената Миленко Јовановић.

post_link