Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Београду са ученицима Математичке гимназије који су освојили медаље на Међународној олимпијади из математике која је одржана од 21. до 28. септембра 2020. године.

Формални домаћин такмичења била је Русија, односно Санкт Петербург, али се такмичење одвијало он лине.

Шесточлани тим из Србије освојио пет медаља. Златну медаљу добио је Добрица Јовановић, а сребрну Јован Торомановић и Вукашин Михајловић. Бронзане медаље освојили су Милош Милићев и Урош Цоловић, док је Јован Аризановић, ученик гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша добио похвалу. Пријему у Министарству присуствовала је и директорка Математичке гимназије Мирјани Катић.

Министар Шарчевић честитао је ученицима на оствареним резултатима  и поручио им да наставе да раде на себи и усавршавају се. Он је оценио да Србија има пуно талентованих ученика и да постаје „земља математике“.

Ми ћемо се као држава трудити да млади остају у Србији. Чињеница је да је у замаху развој Стратегије вештачке интелигенције, да долазе све значајније компаније које знају да Србија има добре људске ресурсе, казао је министар.

Он је навео да се планирају и улагања у инфраструктурне пројекте у високом образовању и истраживачке центре, али и већи број различитих стипендија.

Између осталог, радиће се и нова зграда Електро техничког факултета, као и реконструкција Математичког факултета…, рекао је министар Шарчевић, који је овом приликом наставницима честитао Светски дан наставника, који се обележава 5. октобра.

post_link