Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је данас уговоре са директорима 29 основних и средњих школа  о додели грантова за школске задруге, као подстицај њиховог рада. Школама је додељено 10 милиона динара за различите пројекте који ће бити реализовани преко школских задруга. Шест милиона динара подељено је за пројекте у 16 основних школа, док је за пројекте 13 средњих школа издвојено четири милиона динара.

По први пут  опредељујемо средства за помоћ задругарству у школама. Школе које су основале задруге сада имају прилику да направе мале производне погоне. Да су велике  могућности школа у тој области најбоље говори пример Хемијско-технолошке школе у Суботици која скоро цео град снабдева сапунима и Млекарске школе у Пироту која цео град снабдева млечним производима, рекао је министар Шарчевић.

Kао позитиван пример, министар је истакао град Пожаревац где су све основне и средње школе формирале задруге и већ имају заједницу задруга и заједничке наступе.

Министар Шарчевић је истакао да осим образовне, школе имају и васпитну улогу која се најбоље спроводи кроз оснивање задруга.

У ђачкој задрузи стичу се одређене вештине, а највећа вредност је васпитање за рад. Ученици се  уче се предузетништву од најранијег узраста. Од зарађеног новца помажу  сиромашним ђацима, обезбеђују ваучере који се користе у центрима изврсности, рекао је министар Шарчевић, додајући да средње струче школе  и пољопривредне имају несагледиве могућности.

Министар је нагласио да све школе које имају основане задруге, могу да планирају да  ће  од следеће године добити помоћ од Министарства просвете, науке и технолошког развоја како би купили неопходну опрему и алате који су им потребни за рад задруга.

Добијена средства школе ће употребити према предложеним пројектима за куповину разбоја за ткање и пратеће опреме, 3Д штампача и рачунара за израду промотивног материјала за школу и ученичку задругу,  машина, опреме  и материјала за израду пластеника, малчера за обраду воћњака, сушаре за воће, поврће, биље и гљиве, баштенског алата, стакленика, штанц алата за израду амбалаже (кутија, машина за пресовање отпада, машина за заваривање полипропиленских посуда, машине за шивење веза и платна, репроматеријала за израду накита, сапунске базе, етарских и парфемских уља за израду сапуна, мини електричног шпорета за кување сапунске базе и печење глине, опреме за рад са полимерном глином, клешта за израду накита,  апарата за заваривање и друго.

Основна школа „Свети Сава“ у Пожаревцу добила је око 380.000 динара за набавку пресе за пресовање лименки. Директорка школе Маргарета Секуловић каже да су они „еко школа“ и да су задругу „Мозаик“ основали у новембру прошле године, те да ће им набавка пресе послужити да буду још ефикаснији.

Основна школа „Свети владика Николај“ из Брадарца код Пожаревца, која је задругу основала у октобру 2018. године, добила је 400.000 динара за набавку пакерице за воће и поврће. Директор  школе Дејан Животић каже да им је примарна пољопривредна секција јер имају 10 хектара обрадивог земљишта.

            Од новца који је зарађен кроз задругу купљена је униформа за све ученике у школи, а обезбеђена су средства за набавку уџбеника за ђаке који долазе из социјално угрожених  породица, рекао је директор.

Грађевинско-техничка школа „Неимар“ из Ниша, средства од 350.000 динара утрошиће за набавку ЦНЦ машине за гравирање пластике и дрвета.

Основне школе које су добиле средства за подстицај рада задруга су:  ОШ „Први октобар“, Ботош,  ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ из Краљева, ОШ „Др Ђорђе Натошевић“ из Новог Сланкамена, ОШ „Јован Цвијић“ из Костолаца,  ОШ „Лазар Саватић“ из Земуна, ОШ „Мића Стојковић“ из Умачара, ОШ „Мирослав Букумировић Букум“ из Шетоње, ОШ „Надежда Петровић“ из Велике Плане, ОШ „Петефи Шандор“ из Бечеја, ОШ „Ратко Јовановић“ из  Крушчице, ОШ за ученике оштећеног слуха и говора „11. мај“ из Јагодине, ОШ „Свети Сава“ и ОШ „Свети владика Николај“ из Пожареваца,  ОШ „Вук Караџић“, из Кнића, ОШ „Други шумадијски одред“ из Марковаца и  ОШ „Јован Поповић“ из Чоке.

Средње школе које су добиле средстава за подстицај рада задруга  су: Медицинска, Политехничка школа и Економско- трговинска школа из Пожаревца, Техничка школа из Пирота, Средња школа „Свети Трифун“ са домом ученика из Александровца, Медицинска школа из Ћуприје, Средња школа „Краљ Петар I“ из Тополе, , Средња школа из Кнића, Грађевинско техничка школа „Неимар“ из Ниша, Митровачка гимназија из Сремске Митровице, Техничка школа „Раде Металац“ из Лесковца, Школа за дизајн текстила и коже из Новог Пазара и Пожаревачка гимназија.

post_link