Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se danas sa Kineskom delegacijom BISU( Beijing International Studies University) iz Pekinga. Na sastanku je istaknuta važnost prosvetne saradnje dveju zemalja, a naročito neophodnost negovanja tradicije izučavanja srpskog jezika u Kini.

Ove godine smo osnovali lingvistički centar u rodnom mestu reformatora srpskog jezika  Vuka Karadžića i to otvara prostor da veći broj mladih ljudi uči, ne samo kineski jezik, već i istoriju i kulturu, što bi pozitivno uticalo i na približavanje naša dva prijateljska naroda, rekao je Šarčević.

Tokom sastanka predstavljen je program izučavanja srpskog jezika za studente iz Kine, u sedmogodišnjem trajanju. Programom je predviđeno da kineski studenti kao pripremu za studije u Srbiji prvi deo školovanja provedu  u našim srednjim školama.

Na sastanku održanom u Ministarstvu razgovaralo se i o mogućnostima kreiranja projekata koji bi osnažili aktivnosti između univerziteta i škola dveju zemalja, što bi uticalo na konkurentnost obrazovnih institucija i programa u Srbiji za kineske učenike i studente u odnosu na druge zemlje Centralne i Istočne Evrope, koje sve više osnažuju svoje saradnje sa kineskim univerzitetima.

post_link