Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas da je za internacionalizaciju visokog obrazovanja veoma značajan projekat „Studiraj u Srbiji“, kao i osnivanje budućeg Univerzitetskog grada u Sremskim Karlovcima, za koji je istakao  da predstavlja projekat od nacionalnog značaja.

Otvarajući skup „Izazovi u visokom obrazovanju –internacionalizacija“ koji se održava u Beogradu u Klubu poslanika, Šarčević je rekao da je objavljen katalog„Studiraj u Srbiji“, namenjen inostranim studentima. Cilj je da novac koji se stekne na taj način ostane univerzitetu, naveo je i dodao da postoji veliko interesovanje za ulaganje u taj projekat.

Internacionalizacija visokog obrazovanja je od velike važnosti i trebalo bi da bude deo Strategije razvoja obrazovanja do 2030. godine, rekao je ministar.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević podsetila je da je krajem osamdesetih godina prošlog veka u Srbiji studiralo 30.000 stranih studenata i da je taj broj kasnije drastično opao.

Mi smo u okviru Radne grupe napravili katalog koji sadrži sve studijske programe na engleskom, kazala je i dodala da je Ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova napravilo  korake kako bi se olakšalo dobijanje viza za strane studente.

Na skupu su učestvovali i predsednik Stručnog tima za reformu visokog obrazovanja Dragan Lončar, predstavnici univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Tempus fondacije i drugi.

post_link