У оквиру радног пакета 4 пројекта “Learning by Doing” партнери из Србије – Привредна комора Србије-Привредна комора Београда и ЗУОВ, били су домаћини колегама из партнерских институција из Национални уред за стручно образовање и образовање одраслих Мађарске, Центра за стручно образовање Републике Словеније и Центра за стручно оспособљавање при Привредној комори Словеније. Првог дана заједно са нашим гостима били смо у Крагујевцу где смо посетили Средњу стручну школу (настала спајањем Политехнчке школе и Друге техничке школе) и учествовали на панелу посвећеном учењу кроз рад у оквиру формалног и неформалног образовања.

Искуства у реализацији дуалног образовања у претходним годинама представио је директор школе Синиша Којић. О програму Знањем до посла, који се финансира средствима Швајцарске развојне агенције, говорили су заменик директора пројекта Небојша Симић и Немања Јовичић испред локалних партнера на пројекту (Развојни бизнис центар и Иновативни бизнис програми). Један од циљева овог пројекта је подизање запошљивости младих људи кроз систем обука. Овим програмом обухваћени и млади људи који долазе из осетљивих друштвених група. О неформалним обукама које се реализују на принципу учења кроз рад у оквиру пројекта Подстицање запошљавања младих који реализују немачка организација за међународну сарадњу GIZ и Министарство омладине и спорта говориле су представнице овог пројекта Даница Белић и Неда Станковић.

Последњи сегмент панела био је намењен разговору са представницима компанија у којима се реализује формално и неформално учење кроз рад у Крагујевцу. О својим искуствима али и изазовима говорили су представници ИКТ кластера Централне Србије и компанија; Trigano prikolice doo, Siemens mobility doo, Gorenje MDM doo, MIND GROUP.

Другог дана у просторијама ЗУОВ-а колегама из Мађарске и Словеније Ана Стојановић из Службе за дуално образовање ПКС представила је Закон о дуалном образовању и активности које се спроводе у његовој имплементацији. Потом су саветници координатори Центра за стручно о бразовање и образовање одраслих представили систем стручног образовања у Србији, систем осигурања квалитета у стручном образовању, као и  развој стандарда квалификација кроз анализу посла.