Nastava u 84 srednje stručne škole u Srbiji realizuje se kroz neki od ukupno 32 dualna obrazovna profila, što znači da je u ovom trenutku 23 odsto škola uključeno u dualni obrazovni sistem, čija potpuna primena počinje od školske 2019/2020. godine.

To je zaključeno na konferenciji „Dualno obrazovanje u Srbiji 2018: tekući rezultati i budući izazovi” koji je organizovala Švajcarsko-srpske trgovinske komore.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na konferenciji da je prilikom kreiranja Nacionalnog modela dualnog obrazovanja, švajcarski sistem predstavljao uzor u formulisanju modela.

Taj model je prilagođen uslovima u Srbiji, i imamo veliku podršku Švajcarske u implementaciji kroz zajedničke projekte. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa domaćim i stranim partnerima trenutno radi na izradi metodologije za implementaciju dualnog obrazovanja i okvira za monitoring i evaluaciju. Svi obrazovni profili usklađeni su sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja, rekao je Šarčević.

Ukupan broj učenika u dualnom obrazovanju je 4.500, dok je ove školske godine 3.500 đaka upisano u dualne obrazovne profile. Takođe, ove godine je oko 600 kompanija iskazalo zainteresovanost da se u njima sprovodi učenje kroz rad za učenike koji su upisali dualne obrazovne profile.

U tekućoj školskoj godini uvedeno je 12 novih profila u skladu sa potrebama tržišta rada, u oblastima informacionih tehnologija, mašinstva, građevine, proizvodnje i prerade hrane, hotelijerstva i turizma i drugih oblasti.

Izrađen je i Pravilnik o učeničkim zadrugama, po kom škola može da osnuje učeničku zadrugu sa ciljem podsticanja razvijanja pozitivnog odnosa učenika prema radu i profesionalne orijentacije, povezivanja nastave sa svetom rada, razvijanja svesti o odgovornosti za preuzete obaveze, kao i razvoja pozitivnog odnosa prema timskom radu i preduzetništvu.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge izjavio je da je važno pitanje kako povezati obrazovanje sa poslovnim svetom.

Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o kvalifikacijama pokazuju opredeljenost Srbije, ali ostaje da se vidi kako će ti zakoni biti primenjeni u praksi, rekao je Ge na konferenciji.

On je naglasio da će u naredne četiri godine za zapošljavanje mladih u Srbiji Švajcarska uložiti devet miliona evra.

Predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore Majo Mićović kazao je da će uvođenje autohtonog modela dualnog obrazovanja omogućiti lakše zapošljavanje mladih u Srbiji.

To će omogućiti kvalitetnu zapošljivost srpskih mladih kadrova, priliku inostranim i domaćim privrednicima da lakše nađu saradnike za svoje projekte i svakako, daće priliku mladima da ne odlaze u svet, već ostanu u zemlji, rekao je on.

Na konferenciji su govorili i pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijel Grujić i šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu Ursula Renold.

post_link