Povezivanje obrazovanja sa privredom je od suštinskog značaja za obrazovanje mladih u zemlji, jer im omogućava da steknu dobro iskustvo, povećava im šansu za zapošljavanje i pomaže daljem razvoju njihove karijere, istakao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora između Saobraćajno-tehničke škole Zemun i sedam austrijskih kompanija, u okviru projekta razvoja dualnog stručnog obrazovanja „DualVET“, Šarčević je u Carinskoj ispostavi Terminal Beograd poručio da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da radi na uvođenju dualnog obrazovanja.

Jedan od narednih koraka je stvaranje zakonodavnog okvira da se dualno obrazovanje omogući i u visokom školstvu, naglasio je Šarčević.

On je podsetio da Austrija već dugo vremena podržava dualno obrazovanje u Srbiji.

Oni su, od kako je formiran ovaj tim Ministarstva prosvete, pomogli u modernizaciji četiri obrazovna profila koji se, pod njihovim pokroviteljstvom, odvija u 50 kompanija i 18 škola, rekao je Šarčević.

Ugovori o dualnom obrazovanju predstavljaju u isto vreme i krunu i temelj čvrste saradnje između škola i kompanija o  zajedničkoj realizaciji dualnog stručnog obrazovanja i njihovo potpisivanje je u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju koji je usvojen u novembru prošle godine, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Mnogo je urađeno po pitanju dualnog obrazovanja, kako bi omogućili mladima da stiču svoje veštine tamo gde je to potrebno, gde će im biti preneti najsavremenija tehnička dostignuća i veštine, rekao je Čadež.

Projekat „DualVET“, vredan 1.800.000 evra, od oktobra 2017. sprovode Privredna komora Srbije i Privredna komora Austrije, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije (ADA).

Predstavnik Saobraćajno-tehničke škole Zemun potpisao je uovore sa predstavnicima kompanija „Gebruder Weiss“, „Cargo partners“, „Lagermax“, „Schenker“, „Kuhne und Nagel“, „Quehenberger“ i DM, u kojima će 30 đaka ove godine početi obavljanje prakse, odnosno učenje kroz rad.

Ispostavu su posetili predsednici Srbije i Austrije Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen i sa budućim logističarima i špediterima razgovarali o izabranoj profesiji i izazovima koje nosi.

Srećan sam što sam ovde sa predsednikom Austrije i zbog naše divne dece koja počinju da rade u sedam austrijskih kompanija i istovremeno uče. Mislim da je to najbolji put da steknu najviši stepen odgovornosti i marljivosti. To je divna vest za našu zemlju, zaključio je Vučić.

post_link