У четвртак, 25. октобра у ОШ „Вук Караџић“ у Београду, одржано је Јавно представљање одабраних радова са конкурса „Примери успешних ваннаставних активности“. Сала је била мала да прими све који су били заинтересовани, а то су углавном били саветници из школских управа из целе Србије, наставници, стручни сарадници, новинари.

Смотру радова је отворио директор Завода за унапређивање образовања и васпитања, др Златко Грушановић, који је је истакао значај овог аспекта образовног  и васпитног рада у школама и скренуо пажњу да је то смер ка којем се управља и сам ЗУОВ у процесу састављања нових програма наставе и учења. Своју поздравну реч Грушановић је заокружио запажањем да се концепт савремене наставе оријентисане на исходе и модели ваннаставних активности који у оквиру тога настају поклапа са оним што сваки ученик и сваки наставник понесе из школе као најупечатљивији утисак – учење кроз дружење.

Присутнима се обратио и директор школе „Вук Караџић, Урош Момчиловић, пожелео добродошлицу свима и изразио задовољство што се овако важна манифестација одржава у једној од најстаријих школа, каква је „Вук Караџић“.

Први сегмент представљања радова трајао је 2 сата. У оквиру овог дела програма представило се 17 установа на различите начине. Неке од њих су представили директори и/или наставници који су водили ваннаставне активности, а неке су се представиле извођњем сегмента саме ваннаставне активности. Публика је тако имала прилику да саслуша ученика 4. разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Краљева који је учествовао у беседништву, ученике гиманзије „Светозар Марковић“ из Ниша који су рецитовали слем поезију, ученике ОШ „Марија Трандафил“ из Новог Сада који су извели луткарску представу или да виде либ-даб филм школе „Момчило Живојиновић“ из Младеновца и филм „Мој први долазак у дом“ који су режирали и у којем су глумили ученици Техничке школе са домом ученика из Костолца.

На крају првог сегмента присутнима се обратила Елеонора Влаховић, координаторка пројекта, која је изразила велико задовољство због успешности конкурса у целини и квалитета пристиглих радова. Влаховић је истакла да су радови за Јавно представљање бирани по принципу разноврсности како би се стекао што бољи увид у богатство ваннаставних активности (по форми, трајању, саставу ученика, из малих и великих школа и средина, са ким се сарађивало, по области у оквиру које су реализоване и др.).

У другом сегменту представљања посетиоци су имали прилику да погледају штандове 17 установа, упознају се са ученицима и наставницима који су учествовали у изабраним ваннаставним активностима и погледају неке од њихових продуката. На основу реакције посетилаца могло се видети да су били изненађени разноврсношћу и квалитетом продуката као и озбиљношћу са којом су ученици говорили о својим ваннаставним активностима.