У Храму Светог архангела Михаила у Хамбургу од 8.2. до 11.2.  су се окупљали бројни Срби да уживају у свим садржајима које је понудио гостујући Етнографски музеј из Београда.

Музеј се одазвао колективном позиву Српске допунске школе “Јован Јовановић Змај”, Генералног конзулата Републике Србије и наше цркве из Хамбурга и организовао тродневну изложбу са радионицама за децу. Изложба под насловом “Дете и традиција” која је постављена у великој сали храма имала је едукативни програм намењен деци и младима с циљем да упознају српску културу као део целокупног светског наслеђа. Првог и другог дана су организоване и радионице за децу, а трећег дана предавање за одрасле. Гошће из музеја биле су:  директорка музеја Тијана Чолак-Антић, Ана новаковић и Маша Перуничић.

Свечаном отварању су присуствовали бројни ђаци и родитељи којима се најпре обратила Лидија Ивановић, конзул, која је гостима пожелела добродошлицу и истакла одличну сарадњу између конзулата, школе и професорке Драгане Рашуо као и сарадњу са црквом и протама Синишом Вујасиновићем и Алексом Милинковићем. У име школе говорио је Василије Лалић, председник Савета родитеља поздрављајући гошће Тијану Чолак Антић, директора Етнографског музеја и кустоса музеја Машу Перуничић и Ану Новаковић.

Тијана Чолак Антић је организаторима даровала књиге и  детаљно објаснила да изложба обухвата део сталне изложбе Етнографског музеја из 2001.године када је музеј славио своју стогодишњицу, а обухвата културу Срба у 19. и 20. веку.

– Постављено је 15 парова великих фотографија народних ношњи: Колубаре, Срема, Баната, Бачке, Шумадије, Косова, Црне Горе, Западне Босне, Славоније и Далмације и фотографије кућа с ентеријерима динарског, моравског и панонског типа и једне градске куће. Постављени су и едукативни експонати и смеју да се дирају, а организовали смо и едукативне радионице у којима је учествовало око 100 ђака за два дана.

У радионицама је учествовало и неколико ђака Српске допунске школе из Бремена који су заједно с родитељима и учитељицом Милицом посетили изложбу и разгледали лепи Храм Светог архангела Михаила.
– Било нам је данас супер у Хамбургу – изјавила је Миа Марковић из Бремена при повратку у воз.
Славица Милутиновић, мајка Јелене Бикицки, каже да су сви имали шта да виде и науче.

– За децу је било важно што су доживела директан контакт с експонатима из наше културне баштине, што су учила играјући се и што ће имати дивну успомену на дружење са земљацима.

На изложбу је из Кила, с родитељима дошао и Филип Мајсторовић, бивши ђак Српске допунске школе

За хамбуршке ђаке је изузетно корисно и занимљиво било што су учествовали у радионицама које су организоване сваког дана у два термина у три групе формиране према узрасту, са по 9 учесника са којима су истовремено радиле Маша Перуничић, Ана Новаковић и Тијана Чолак Антић. Ова радионица је обухватала пет делова: игра меморије (тема је бајка и српска традиција и цртежи инспирисани фрескама), ношње, становање, Божић и слава. Да би се лако комуницирало, сваки учесник је око врата носио “медаљон” са својим именом које је исписао ћирилицом.
Ђаци су с великом пажњом и одушевљењем решавали задатке, откривали скривене шаре на изложбеним експонатима, а на крају је сваки учесник добио грудвицу квасног теста са задатком да умеси свој славски колачић и да га украси изабраном фигуром птице, плетенице, грожђа, од бесквасноог теста, коју ће сам моделовати.

Тепсије пуне малих славских колачића стављане су у вруће рерне у кухињи храма и са нестрпљењем се чекао завршетак печења као крунисање успешног рада. Свако је својој кући понео мали славски колач, симбол српске културне баштине, са осмехом успеха на лицу.

Ученици су извели пригодан програм који је завршен наступом Српског културно уметничког друштва Младост. Ђачки програм је водио ученик Лука Ивановић, а у њему су учествовали: сестре Дробњак, Данило и Исидора Стојановић, Касија Давидовић, Лазар Тасић и Михајло Поповић рецитујући пригодне стихове и група најмлађих ђака изводећи песму “Пекарчић”.
Гошће су о својим утисцима говориле и у емисији „Србија на вези“.

https://youtu.be/6wMm4yYnjzY