„Promocija nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“ održana je 13. juna u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, a na skupu je govorila i pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić.

 O vašem obrazovanju ne brine samo obrazovni sistem već brine i Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i celokupni sistem lokalne samouprave, rekla je ona i dodala da svaka kompanija želi mlade obrazovne, kreativne, kompetentne i stručne ljude.

Prema njenim rečima, oni koji su se opredelili za dualni model obrazovanja steći će kvalitetna znanja u obrazovnim institucijama, a veštine u realnom radnom okruženju odnosno u kompanijama.

To je onaj segment koji je godinama falio našoj zemlji. To je ona spona koja je godinama nedostajala kako bi privreda stala na noge…Jako je bitno doći do saznanja da znanje vredi. To možete proveriti onog momenta kad uđete u kompanije i uverite se da sve što ste učili vredi i to primenite u struci, rekla je  Grujić.

Govoreći o modelu dualnog obrazovanja koji se primenjuje u Srbiji Grujić je rekla da se razlikuje od drugih modela dualnog obrazovanja.

Razlikuje se zato što je zaštićeno opšte obrazovanje, jer znanje i opšte obrazovanje su onaj stub znanja koji vas navodi na promišljanje da moramo ceo život da se obrazujemo, podsetila je ona.

Događaju su prisustvovali predstavnici škola i  učenici osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici lokalne samouprave, pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kompanija iz Sremskog okruga.

post_link