Видовданске спортске игре су постале део традиције у многим градовима широм Немачке где се одржава допунска настава српског језика.

Тако се и у Штутгарту ове године по трећи пут одржала манифестација у коју је укључен Крос РТС-а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и Генералног конзулата Републике Србије – Штутгарт. Видовданске игре одржале су се 30. 5. 2019. године у прелепом амбијенту спортских терена у Цуфенхаузену, насељу у околини Штутгарта. На овом, међу децом  и родитељима све популарнијем дружењу брзину и вештину одмерило је око 300 ученика допунске наставе на српском језику покрајине Баден-Виртемберг, чије су наставнице у сваком моменту биле ту да их бодре и подрже, као и да им уруче медаље и дипломе. Организатор овогодишње манифестације био је Савет родитеља ученика из Лудвигсбурга, Корнвестхајма, Винендена, Шорндорфа, Калва, Гибела и Штутгарта, на челу са Зораном Давидовићем, координатором кроса. Родитељи су осмислили овај дан пазећи на све детаље – медаље, дипломе и пехаре за освојена прва три места, али и медаље за све остале учеснике. Осим великог броја ученика и родитеља, посетили су нас и уважени гости из Србије, и тиме нам учинили велику част. Такмичење и програм знатижељно и видно расположени пратили су Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја РС, Весна Недељковић, помоћник министра просвете РС, као и проф. др Ана Ланговић, државни секретар. Догађају су присуствовали и уважени гости из Штутгарта: Божидар Вучуровић, генерални конзул Републике Србије у Штутгарту, готово све особље Генералног конзулата РС – Штутгарт, колеге из Франкфурта на челу са Биљаном Букинац, координатором српске допунске наставе у иностранству, као и представници Српске православне цркве – владика захумско-херцеговачки г. Димитрије, протојереј-ставрофор Борисав Симић – старешина храма Сабора Срба светитеља у Штутгарту, протојереј Станко Ракић, протонамесник Миленко Бакмаз и свештеник Стеван Дурић из Епархије захумско-херцеговачке. Свечано отварање поверено је господину министру Шарчевићу, који је поздравио све присутне, а ученицима пожелео много среће у такмичењу. У 9.30 часова, како је и планирано, почео је крос. Стаза за трчање била је обезбеђена и обележена, учитељице су биле у приправности, а такмичари на својим местима. Трчало је око 300 ученика, узраста од пет до петнаест година, у 27 трка, од којих је свака имала по три победничка места. Деца су била подељена по узрасту и полу у циљу што веће равноправности и што мање могућности повреда, а трчало се од 100 до 1.500 метара, у зависности од узраста.

У немачкој покрајини Хесен, у Ној Изебургу у близини Франкфурта на Мајни,  одржан је у недељу 19.05. 2019. године  други по реду Крос РТС-а „Удијаспори“. Организатор Кроса РТС „У дијаспори“ за покрајну Хесен, био је Клуб „Србија“ из Ној Изенбург-a, а подршку је  пружио Генерални конзулат Републике Србије из Франкфурта на Мајни.Припрему за Крос као и реализацију свих оперативних задтака обавили су наставници наставе на српском језику: Владимир Живанов, Соња Зрнић, Тајана Милановић и координаторака за наставу у иностранству Биљана Букинац. У самој реалзиацији трка подршку је пружило десет волентера из клуба „Србија“ из Ној Изенбурга. Трчало је укупно 134 такмичара. Трке су биле подељене по разредима и узрастима. Учесници кроса  су показали висок степен такмичарског и спортског духа.

Победницима су додељене дипломе и медаље као и пригодни пакети спонзора DEVK Осигурање.Медаље и дипломе поделили су генерални конзул Републике Србије у Франкфурту на Мајни, господин Бранко Радовановић и господин Драгослав Степановић, легендарни тренер фудбалског клуба Ајнтрахт из Франкфурта.

Уз велико одушевљење, свим учесницима су подељене фотографије са потписима наша три фудбалера који играју у клубу Ајнтрахт из Франкфурта.Поред трка према узрастима, учесници су се такмичили  у трци скакање у џаковима и скокова у даљ. Организована је и трка за ветеране и дисциплине бацање камена с рамена и потковице и надвалчење конопца. Овогодишња манифестација била је уз одличне спортско-техничке услове, велики број присутних родитеља и грађана и одлично расположење, први мали празник српске дијаспоре у Хесену. Број тркмичара се у односу на прошлу годину вишеструко повећао, а учесници су показали како млади у дијаспори могу бити део матице.

Српска  школа „Јован Јовановић Змај“ из Хамбурга је и ове године( 30.маја )  традиционално, организовала крос РТС-а у сарадњи са црквом и ДКП-ом из Хамбурга. Највећи изазов за организацију оваквог догађаја је оно на шта нико не може да утиче- време. Али, под паролом НИШТА НАС НЕ СМЕ ИЗНЕНАДИТИ, Савет родитеља је закупио парк ( Bau- und Aktivspielplaty, Rahlsted ,Kittelweg)  предвиђен за разна спортска дешавања, окружен прелепом шумом , опремљен  великим бројем справа за спортске активности и бајковитом кућом у коју смо могли да се склонимо од кише.Опремљени кабаницама, кућом и свим осталим реквизитима поребним за обележавање стазе о чему је водио рачуна председник Савета, Василије Лалић, а наоружани осмесима и жељом да остваре што бољи пласман, више од шездесет  ученика је кренуло у трк по своју диплому. Стаза је обележена чуњевима, водила је кроз део шуме, а свуда су стајали родитељи да се не би догодило да неки млађи такмичар изгуби оријантацију и загуби се у шуми.Трке су одржане у интервалу без падавина, а дипломе су дељене у затвореном јер се киша већ спустила на овај прелепи град. Како каже стара хамбуршка изрека, нема лошег времена, него је само гарероба погрешна, сви су се вратили напоље да уживају у могућностима које је давао овај простор и специјалитетима које су за учеснике- ученике припремили родитљи. Пите, слани и слатки колачи , уз обавезни роштиљ којим сигурно руководи  Предраг Гаровић, већ годинама, ученици су повратили енергију коју су потрошили покушавајући да се домогну дипломе.

“Крос РТС-а у дијаспори” одржан је у Берлину 18. маја 2019. године на локацији “Am Südpark”.

Организацију кроса водиле су Милана Ракић и Мирјана Стефановић, професори Допунске школе на српском језику у Берлину, а подршку спортском дану пружио је и Савет родитеља ове школе.

Након званичног такмичарског дела уследиле су дечје спортске игре, дружење деце и родитеља, као и богата трпеза, коју су припремиле маме и баке ученика.

Ученици конбинованог  одељења Српске допунске школе у Бремену такмичили су се у суботу 08. јуна у трчању, по ветровитом  дану, за диплому РТС-а.Такмичење је одржано у дворишту Српског културног центра „Бремен“, јер временске прилике овог пролећа нису дозвољавале планирање одласка у природу. Ђаци су трчали подељени у групе према полу и узрасту.

У Нирнбергу је такође одржан Крос РТС-а на челу са учитељицом Горданом Будишом.

Крос -РТС-а у коме су учествовали ученици доп.наставе из Минхена одржан је 30.5.2019.г

Трчало је укупно 41 ученик узраста од 1.-8.разреда.Било је прелепо. Ученици су се после Кроса наставили тимске игре .

Сваке године се деца радују учешћу на оваквим манифестацијама, а наставницима Српске допунске школе чини посебно задовољство окупљање деце, родитеља и колега.