У циљу очувања и јачања веза наших људи у расејању и матице, у центру Франкфурта на Мајни, на Росмаркт тргу, 22. и 23. јуна, први пут је одржана манифестација Дани културе – Србија у организацији Генералног конзулата Србије у Франкфурту.

Ову дводневну  манифестацију је посетио велики број људи који су имали прилику да упознају културну и духовну баштину српског народа. Велико богатство и највећа радост је присуство великог броја деце, ученика Наставе на српском језику у Хесену.

Дечији програм је почео занимљивом представом ,,Марко Краљевић – од предања до реповања”. Ученици су на бини са Леонтином Вукомановић извели дечије песме које су раније научили на настави. Из публике су им се прикључили посетиоци и родитељи у овом интерактивном концерту. Анђелика Гаћиновић, ученица Наставе на српском језику у Штутгарту, извела је две народне песме и одушевила све присутне својим извођењем. Са Никитом Гаћиновићем је одглумила кратку драмску форму.

Сва заинтересована деца су могла да учествују у сликарским активностима и  у радионицама калиграфије Саве Букинца, Споменка Аличковић и Миња Николчин. Направљена је и интересантна  изложба дечијих радова.

На штанду Наставе на српском језику владало је велико интересовање за упис деце у школу.

Свечано уручење Сведочанстава за завршено основно образовање по посебном програму у иностранству је истакло значај овог вида наставе у дијаспори. На бини су се нашла тридесет и три мала матуранта, њихови наставници Татјана Милановић, Соња Зрнић, Владимир Живанов и  координаторка наставе Биљана Букинац. Сведочанства је доделио генерални конзул Бранко Радовановић.

Сви учесници и посетиоци, понесени лепим утисцима, са радошћу очекују и желе да дају још већи допринос следеће године, у нади да ће ова манифестација постати традиционална.