Mинистар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић најавио је данас да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за побољшање положаја српских универзитета на Шангајској листи.

Шарчевић је новинарима у Председништву Србије, после сусрета председника Александра Вучића с најцитиранијим српским научником у свету, математичарем Стојаном Раденовићем, најавио да ће се посебна линија формирати приликом израде редовног ребаланса републичког буџета.

Имаћемо посебну буџетску линију за оснаживање “Шангајске листе“, односно радова на листи цитираности. Нову буџетску линију ће Универзитет моћи да користи под условима које договоримо. То значи да ће неко ко ради у иностранству такође моћи да објављује радове преко Београдског универзитета, рекао је Шарчевић.

Он је најавио да ће се тим поводом ускоро састати с ректорком Београдског универзитета Иванком Поповић.

Министар је објаснио да је професора Раденовића позвао да својим знањем и искуством допринесе и буде део тима за израду Стратегије развоја науке и образовања за период 2020-2030., подсетивши на то да је Скупштина Србије усвојила Закон о фонду за науку и Закон о науци и истраживањима, те да је научницима омогућено да имају сигурна примања.

Када је реч о цитираности научника, Шарчевић је навео да их има у области математике и медицине, али и да би требало да их буде више из друштвених наука.

Више пута сам изјавио да улазимо у 5.0 револуцију, а то је филозофска револуција друштвених наука које мењају свест, рекао је министар.

post_link