Подгорица – Београд, 05. октобар 2019.

У суботу, 05. октобра 2019. године, у оквиру дана науке у Црној Гори, одржан је интернет меч између младих шахиста Србије и Црне Горе. У веома занимљивом мечу са темпом игре од 25 минута плус 10 секунди по потезу, победила је екипа Србије резултатом 5,5:4,5.

За екипу Црне Горе наступали су: Вук Милетић, Мило Побор, Никша Драгићевић, Милена Мосуровић, Ива Вучковић, Матеја Поповић, Селена Зиндовић, Анастасија Мандић, Милан Чуровић и Лука Драшлер, а за Србију: Марко Ивановић, Емилија Лазовић, Борис Станковић, Ана Тадић, Лука Ристић, Мила Раденковић, Александар Кутањац, Ана Багаш, Новак Думбеловић и Вера Вујовић.

Екипа Црне Горе је била стационирана на Електротехничком факултету у Подгорици, а меч је организовао Шаховски клуб ‘’Дијагонале” из Подгорице под покровитељством Министарства науке Црне Горе. Домаћин у Београду је била Основна школа “Милан Ђ. Милићевић”, а организатори су били Завод за унапређивање образовања и васпитања у сарадњи са Шаховским клубом “Делфин” из Београда.

Учеснике меча у Подгорици и Београду поздравили су Дјурдјина Булатовић из Министарства науке (директорица фестивала Отворени дани науке), Радмила Милошевић, председница шаховског клуба ‘’Дијагонале”, Јован Миловић, председник Шаховског савеза ЦГ и велемајстор Милан Драшко.

Из Београда путем скајпа младима су се обратили Гордана Митровић, из Завода за унапређивање образовања и васпитања, др Душан Цогољевић, председник Шаховског савеза Србије, Милош Пеовић координатор за школски шах града Београда и Милорад Бранковић, председник шаховског клуба ‘’Делфин”.

Као пратећи програм у сали за игру на ЕТФ-у уприличена је изложба водећих црногорских шахисткиња и шахиста, а одштампана је и брошура о црногорском шаху и шахистима са њиховим краћим биографијама.