Ученици који похађају наставу на српском језику коју организује  МПНТР и интегрисане наставе коју организује Министарство образовања и културе немачке покрајине  Хесен, посетили су 19.10.2019. године са својим наставницама Сајам књига у Франкфурту, једну од најзначајнјих међународних културних манифестација. На сајму су редовни излагачи наши издавачи Креативни центар и Пчелица, те су их ученици посетили и упознали се са новим насловима ових издавача.

Главни догађај је, међутим, био на националном штанду где су децу поздравили и угостили генерални конзул, Бранко Радовановић, и, у име Министарства за културу, господин Младен Васковић. Ученицима је омогућено да на штанду одраде своје радионице. Наиме, у част гостију из Србије, писаца за децу, Виолете Јовић и Дејана Алексића, извели су краћу драматизацију према тексту Д. Алексића и радионице „читање са предвиђањем“ и „Жива библиотека“ према текстовима гостију. Након тога су писци интерактивним програмом анимирали све посетиоце својим кратким програмом.

Осим књижевних радионица ученици су, као и бројни заинтересовани посетиоци националног штанда привучени текстовима исписаним необичним, интересантним ћириличним текстовима, имали прилике да сазнају шта је то калиграфија. Могли су и сами испробају ову стару уметничку технику лепог писања.