Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koju su činili državni sekretar prof. dr Vladimir Popović i pomoćnik ministra prof. dr Viktor Nedović posetila je Zajednički institut za nuklearna istraživanja „Dubna“.

Tom prilikom potpisana je Mapa puta saradnje između te institucije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predstavnici Ministarstva sastali su se sa direktorom Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja „Dubna“ akademikom Viktorom Matvejevim. Takođe, akademik Matvejev i državni sekretar Popović su potpisali i trilateralni Memorandum o razumevanju, čija je treća strana Privredna komora Srbije. Ovaj Memorandum stvara osnovu za uključivanje kompanija iz Republike Srbije u poslove koje finansira Zajednički institut. 

Tokom posete održana je i 5. sednica Zajedničkog koordinacionog komiteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja „Dubna“, na kojoj su usvojene odluke i precizirane obaveze koje definišu naredne korake u međusobnoj saradnji. Deo delegacije na sastanku  Zajedničkog koordinacionog komiteta su bili i istraživači iz Instituta za nuklearne nauke Vinča i iz Instituta za fiziku Beograd, koji imaju višedecenijsku uspešnu saradnju sa istraživačima iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja „Dubna“.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obišli su  impresivne istraživačke infrastrukture: Fljorov laboratoriju za nuklearne reakcije, Laboratoriju za fiziku visokih energija i Laboratoriju za neutronsku fiziku (reaktor IBR-2).

Oni su, takođe, imali priliku da se upoznaju i sa razvojnim planovima instituta „Dubna“, koji uključuju i izgradnju nekih od najvažnijih istraživačkih kapaciteta na svetu.

post_link