Наставници и ученици српских допунских школа у Швајцарској у сарадњи са представницима Српске православне цркве, радионицама и пригодним предавањима, обележили су јубилеј: 800-годишњицу аутокефалности Српске православне цркве.

У суботу 16. новембра у просторијама храма Свете тројице у Цириху, наставници допунских школа кантона Цирих и Сент Гален: Александар Николић, Миља Стевић, Јелена Ангеловски и Марија Гаћиновић организовали су за ученике ликовну радионицу. За најмлађе ученике наставници су припремили слике манастира, српских средњевековних орнамената и ношњи, краљева  и краљица, за бојење, док су ученици средњег и старијег узраста могли да се опробају у цртању манастира и креирању сопствених орнамената, као и у прављењу плаката о најзначајнијим задужбинама династије Немањић. Након радионице у цркви ученица Јована Регојевић из српске школе у Вецикону је рецитовала песму „О пореклу“ Десанке Максимовић, а свештеник Ђорђе Лукић одржао је предавање за ученике и њихове родитеље, предочивши стање у Цркви пре него што је Свети Сава успео да се избори за њену самосталност.

Наредног дана, у недељу 17. новембра у храму Светог Симона у Сент Галену одржана је радионица са истим програмом за ученике који наставу похађају у школама кантона Сент Гален и Тургау. Предавање за родитеље и децу припремио је и одржао дипломирани теолог и вероучитељ Ненад Бркић. Ученици су након радионице имали прилике да погледају монодраму: ‘’Авантуре Краљевића Марка’’ коју је режирао и одиграо глумац Микица Петронијевић.

Радови ученика са обе радионице послати су на ликовни конкурс за дијаспору, под називом: ‘’Ово је моја Србија’’, који је поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве расписало  удружење ‘’Лас Хентес’’ из Панчева.