Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević govorio je danas u Skupštini grada na konferenciji za novinare povodom novog međunarodnog baletskog takmičenja koje će se održati u Beogradu od 15. do 18. oktobra 2020. godine.

Veoma sam zadovoljan što danas najavljujemo važan, i na određen način pionirski projekat Beogradskog baletskog takmičenja. Nakon nekadašnjeg Jugoslovenskog baletskog takmičenja koje se održavalo u Novom Sadu, Beograd će prvi put posle skoro 30 godina, u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, dobiti međunarodno baletsko takmičenje, rekao je ministar.

On je naveo i da se ministarstvo na čijem je čelu već nekoliko meseci intenzivno bavi pitanjem umetničkog obrazovanja na svim nivoima i dodao da je težište na umetničkoj igri.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je kroz saradnju sa Nacionalnom fondacijom za umetničku igru, steklo uvid u neophodnost pružanja pre svega motivacije, a zatim i različitih oblika podrške učenicima koji se bave ovom vrstom umetnosti, naveo je ministar.

Ovo međunarodno baletsko takmičenje  kreirano je sa ciljem da ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope najcenjenijim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti.

Glavna takmičarska scena biće beogradsko Narodno pozorište, a baletske sale Nacionalne fondacije za umetničku igru koristiće se za majstorske časove i probe.

post_link