Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević učestvovao je danas u beogradskom hotelu „Hajat“ na panel diskusiji koja je organizovana u okviru konferencije „Sedmo prolazno vreme – 2019. godina“ o prioritetima za unapređenje poslovnog ambijenta.

Na konferenciji na kojoj je predstavljeno godišnje istraživanje Američke privredne komore (Amcham) Šarčević je izjavio je da se u Srbiji sprovodi reforma na svim nivoima  obrazovanja od predškolskog do nauke.

On je rekao i da se uz pomoć Svetske banke radi na proširenju kapaciteta u vrtićima, kako bi se stvorili uslovi za veći obuhvat dece

Reforma programa traje u osnovnim školama i gimnazijama. Od naredne godine po reformisanom programu upisaće se učenici trećeg i sedmog razreda i treće godine gimnazije, naveo je ministar.

On je podsetio i da je uveden dualni model obrazovanja, kao i da je na fakultetima dupliran broj studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija.

Šarčević je istakao da je zadovoljan reformama u oblasti nauke i dodao da će finansiranje nauke postati stabilnije s rešenjima koja je doneo novi Zakon o nauci, a na osnovu kojeg je osnovan i Fond za nauku.

Na panel diskusiji su učestvovale i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministarka pravde Nela Kuburović.

post_link