Научимо децу одговорном понашању на сунцу

ПОЧИЊЕ НОВИ ЦИКЛУС КОНКУРСА ДВА ЛИЦА СУНЦА

Након успешног циклуса 2019.године, данас (20.јануара 2020.године) почиње нови циклус конкурса Два лица сунца, чији је циљ едукација деце раног школског узраста и просветних радника о одговорном понашању на сунцу. Конкурс се одвија у оквиру едукативне кампање Заштита за све, коју спроводе Еуцерин Србија и Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

На конкурсу могу учествовати све основне школе на територији Републике Србије, осим школа и учитеља и учитељица који су прошле године на истоименом конкурсу освојиле награде. Детаљне информације о конкурсу, формулари и материјали за рад са ђацима могу се преузети на страници https://www.zastitazasve.rs/konkurs-za-skole

Попуњене формуларе и конкурсне материјале потребно је послати на мејл konkurs@zastitazasve.rs до 28. фебруара 2020. године. Радови ученика на задату тему – одговорно понашање на сунцу и заштита од сунца – могу бити у форми цртежа, писаног материјала попут песмица и састава, видео записа…. Учитељи, који су завршили он лајн едукацију у оквиру кампање Заштита за све, на конкурсу могу учествовати са идејама наставног метода на задату тему.

Пропозиције и награде на актуелном конкурсу исте су као и у претходном циклусу конкуса Два лица сунца. Конкурсна комисија, састављена од представника Еуцерин Србија, Фонда Б92 и маркетиншке агенције ФЦБ Афирма, уз стручну подршку едукатора кампање Заштита за све, изабраће најбоље радове ученика чије ће школе добити УВ индикаторе, специјалне мераче УВ зрачења, а пет одељења учитељица и учитеља, чије идеје наставног метода буду проглашене најбољим, биће награђена једнодневним излетом. Најбоље одељење на такмичењу организованом током овог излета освојиће награду за опремање учионице.

Захваљујући радовима ученика на тему одговорног понашања на сунцу и заштите од сунца, на конкурсу 2019.године УВ индикаторе, који су постављени на њиховим школама, освојиле су основне школе: „Аца Алексић” из Александровца, „Бранко Радичевић” из Београда (Земун), „Ђура Даничић” из Београда (Вождовац), „Мирослав Антић” из Футога, „Милинко Кушић” из Ивањице, „Милан Мијалковић” из Јагодине, „Жарко Зрењанин” из Качарева, „Вук Караџић” из Кикинде, „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца, „Милоје Закић” из Куршумлије, „Др Бошко Вребалов” из Меленаца, „Вук Караџић” из Неготина, „Иво Андрић” из Ниша, „Рифат Бурџовић-Тршо” из Новог Пазара, „Маршал Тито” из Падине, „Лаза К. Лазаревић” из Шапца, „Др Јован Цвијић” из Смедерева, „Симеон Араницки” из Старе Пазове, „Јован Стерија Поповић” из Вршца и „Др Јован Цвијић” из Зрењанина. Међу награђеним радовима као најбољи изабран је рад Основне школе „Жарко Зрењанин” из Качарева, на челу са учитељицом Наташом Глигић. Овај рад користи се у активностима кампање Заштита за све.

Пет одељења учитељица и учитеља чије су наставне методе на задату тему проглашене најбољим, награђено је једнодневним излетом у Београд током ког је одржано такмичење у знању о одговорном понашању на сунцу и заштити од сунца. На такмичењу су учествовала одељења основних школа „Јован Јовановић Змај” из Алексиначког Рудника, „Кнез Сима Марковић” из Барајева, „Радислав Никчевић” из Мајура и „Сава Шумановић” из Београда, а најбоље одељење на такмичењу, ИВ-2 Основне школе “Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца, учитељице Гордане Јаневске, освојило је награду за опремање учионице у противвредности 250 000 динара.