Министар спољних послова Републике Србије Његова Екселенција господин Никола Селаковић, уручио је 3. марта 2021. године у Амбасади Републике Србије у Берлину, уџбенике за ученике који похађају наставу на српском језику на територији Савезне Републике  Немачке. Уџбеници су донација Министарства спољних послова и Управе за сарадњу са дијаспором Србима у региону.

Њена Екселенција амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић уз помоћ првог секретара, конзула  Милице Топаловић, организовала је тим поводом званичан пријем уз присуство наставница Мирјане Стефановић и Марије Алексић, које изводе образовно-васпитни рад у Берлину. Том приликом је наглашен значај очувања и неговања српског језика и повезивања деце из дијаспоре са матицом.

Министар Селаковић је том приликом нагласио да је веза између матице и дијаспоре од великог значаја и изразио је задовољство избором књига, али је истакао значаj и  дигиталних  формата.

„Данас је паметни мобилни телефон нешто што постаје саставни део живота.  Треба да нађемо начин, како да будемо присутни током целог дана код деце. Дигитализација је нешто на чему треба да порадимо и у овој области“, истакао је министар Селаковић.

Нагласио је да ће Министарство спољних послова и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону интензивирати подршку и помоћ Србима у дијаспори.

Наставнице Мирјана Стефановић и Марија Алексић, исказале су велику захвалност за значајну и корисну донацију министру Селаковићу и амбасадору Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежани Јанковић, говорећи о значају уџбеника за децу као и наставнике који изводе наставу на српском језику.

Употреба уџбеника у настави на српском језику допринеће унапређивању квалитета наставе и осигураће ефикасније постизање програмских циљева.

Донација уџбеника за ученике који похађају наставу на српском језику у Савезној Републици Немачкој је још један од показатеља колико Република Србија брине о деци српског порекла која се образују ван матице. Очувањем српског идентитета, српског језика, ћириличног писма и српске културе и традиције су најважнији национални интереси којем тежимо када је у питању српска заједница која живи ван територија Републике Србије. Донирани уџбеници су посебно важни јер развијају свест о сопственом и националном идентитету учењем српског језика, као и подстицањем и одржавањем културно-едукативних веза са отаџбином. Деца која одрастају у дијаспори представљају ослонац за очување и даљи развој ове мисије.

Овај чин такође говори о доброј интерресорној сарадњи између Министарства спољних послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије која се поред овога, огледа у подршци наставницима и активном учешћу Министарства спољних послова Републике Србије у организацији образовно-васпитног рада у иностранству.

Овом приликом захваљујемо се и Амбасади Републике Србије у Берлину и Њеној Екселенцији, госпођи амбасадорки др Снежани Јанковић, која својим залагањем и иницијативама даје значајан допринос остваривању образовно-васпитног рада у Савезној Републици Немачкој.

Овим поводом координаторка Биљана Букинац упутила је писмо захвалности Његовој Екселенцији министру господину Селаковићу и Амбасади Републике Србије у Берлину.

Чланак Дар матице за најмлађе у дијаспори: Уџбеници за наставу на српском језику у Савезној Републици Немачкој се појављује прво на Завод за унапређивање образовања и васпитања.