Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић 24. и 25. маја 2018. године учествовао је на Министарској конференцији у Паризу. На конференцији су учествовали министри образовања 48 земаља које су укључене у Европски простор високог образовања – European Higher Education Area.

Министар Шарчевић је био, уз министре образовања Француске и Бугарске, један председавајућих и уводничара. У обраћању је рекао да су у Србији у току реформе свих нивоа образовања и да је темељ тих реформи квалитет.

Иначе, Република Србија је са Републиком Бугарском копредседавала Групом за праћење Болоњске декларације, која је задужена за стандардизацију и обезбеђивање квалитета система високог образовања у Европи. Управо то тело је припремило нацрт заједничког документа-комуникеа, који је усвојен на конференцији у Паризу.

Осим министра чланица у раду Конференције учествовали су и министри држава из Азије и Африке, који имају посматрачки статус у оквиру Европског простора високог образовања. Министри су разматрали предлоге о имплементацији болоњског процеса, дискутовали о будућности високог образовања и питањима образовне политике и сарадње.

На маргинама конференције у Паризу, министар Шарчевић имао је билатералне разговоре са колегама из Аустрије, Шпаније, Португалије Швајцарске, Хрватске, Грузије и Нигера. На састанцима је договорена будућа сарадња, како на нивоу министарстава тако и на нивоу високошколских установа.

post_link