Допунска школа српског језика у Вићенци

Петнаестог децембарског дана учионица у којој наставу српског језика похађа најмлађа група ученика Допунске школе српског језика „Свети Сава“ у Вићенци претворена је у играоницу и маштаоницу.

Радост долазећих божићних и новогодишњих празника и узбуђење због одласка малишана у свој завичај могла се приметити на њиховим лицима.

Радују се сусрету са најмилијима,али их на домовину подсети мирис топлог хлеба,нежног и топлог као веште руке наших мама и бака.

Десет вредних ђака,узраста од 6 до 9 година са неописивом радошћу уживали су у улози пекара.

Час је почео композицијом „Пекарчић“. Кроз игролике активности. Ученици стављају беле пекарске капе које су направиле њихове вредне руке, подстакнути маштом. Разговарамо о томе како је пекар обучен,које је боје његово одело, који алат користи…

Текст „Хлеб“, В. Андрић подстакао  је ученике на размишљање о томе колико вредних људи учествује у чаролији која се зове припремање хлеба и да је труд који уложи свако од њих подједнако битан и вредан поштовања.

Затим су открили чаробне састојке који су нам потребни за припремање хлеба.

Машта их је одвела у земљу Хлебију у којој су их дочекали пекари, мноштво славских колча, чесница, младенчића, переце, а пекаре су биле пуне деце. Имали су  задатак да пробају што више хлебова и пецива и да запишу рецепте које ће понети најмилијима. Другарима су поклонили по  једну папирну оклагију на којој су  писали мудре мисли:

  • У ратара црне руке,а бела погача.
  • Ко тебе каменом, ти њега хлебом.
  • Добар као хлеб.
  • Хоће хлеба преко погаче.

Из Хлебије су се вратили са прегршт  лепих утисака. Вредно се припремамо  за предстојеће празнике. Радујемо се одласку у завичај.

Радосни, уз најлепше жеље, час завршавамо стиховима:

Врсте хлеба

Од кукуруза, ражи или пшенице,
Најлепше је његово румено лице.
Додаћемо брашно, воду, квасац и мало соли,
Хлеб се поштује, хлеб се воли.
Када Срби Славу славе,
Славски колач тада праве.
Мами се осмех види на лицу
док за Божић прави чесницу.

Ивана Марјановић